Zaman Romania

Kandahar: tensiuni majore și atacurile talibanilor în apropierea scrutinului

In this photo taken on February 19, 2017, Afghan General Abdul Raziq (C), police chief of Kandahar, poses for a picture during a graduation ceremony at a police training centre in Kandahar province. - An Afghan security chief and a journalist were killed and three Americans wounded on October 18 when a gunman opened fire on a high-level security meeting attended by top US commander General Scott Miller, officials said. (Photo by JAWED TANVEER / AFP) (Photo credit should read JAWED TANVEER/AFP/Getty Images)

Ministrul apărării american Jim Mattis a declarat vineri că asasinarea şefului poliţiei din Kandahar (sud), generalul Abdul Raziq, unul dintre oficialii de securitate cei mai puternici din Afganistan, nu va schimba cu nimic situaţia securităţii din provincie, relatează AFP.

”Am văzut responsabilii de securitate din jurul lui. Am văzut progresele forţelor de securitate afgane”, a declarat Jim Mattis jurnaliştilor cu prilejul unui summit de securitate în Singapore. „Afganistanul pierde în mod tragic un patriot. Dar nu cred că va avea un efect pe termen lung asupra regiunii”, a apreciat el.

Talibanii au revendicat atacul de joi în care a fost ucis şeful poliţiei din Kandahar. Mai multe persoane au murit şi altele au fost rănite în urma unui schimb de focuri în interiorul palatului guvernatorului provinciei Kandahar, unde avea loc o reuniune pe probleme de securitate la care participa şi comandantul forţelor NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, care a scăpat nevătămat, notează AFP.

Cel puţin alte două persoane au fost ucise în acest atac comis înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc sâmbătă în Afganistan. Jim Mattis a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă acest atac va afecta prezenţa alegătorilor la scrutinul din 20 octombrie.
Ameninţările şi atacurile comise de talibani şi gruparea jihadistă Statul Islamic ar putea determina mulţi alegători să nu se prezinte la vot în pofida desfăşurării unui imens aparat de securitate: 54.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi. Zece candidaţi la scrutin şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi asasinaţi.

Integritatea votului este, de asemenea, discutabilă deoarece au fost descoperite multe cazuri de înregistrare multiplă.

Peste 2.500 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 249 de mandate de parlamentar. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt deja aleşi, fiind descendenţi ai unor lideri de război, oameni de afaceri sau membri ai societăţii civile.

Acest scrutin este, de asemenea, considerat un pas crucial înaintea unei reuniuni a ONU la Geneva, în noiembrie, în care Afganistanul va trebui să demonstreze donatorilor săi progresele realizate în „procesele democratice”.