Zaman Romania

Jurnalistă spaniolă: Fără apă și mâncare în detenție

Jurnalista spaniolă Beatriz Yubero a fost recent expulzată din Turcia, una dintre numeroasele acţiuni represive ale Executivului turc. În timpul anchetei, i s-a încălcat dreptul la hrană, apă, îngrijire medicală, precum şi dreptul de a-şi contacta familia. Mai mult, nu i s-a permis să angajeze un avocat pe tot timpul detenției, a declarat o sursă anonimă contului „Turkey Purge”.

Yubero a fost luată în custodie pe 5 august, pe baza unor presupuse tweet-uri la adresa președintelui Recep Tayyip Erdogan. După aproape 36 de ore de interogatoriu, a fost deportată în seara de 6 august.

Jurnalistei nu i s-a permis să contacteze Ambasada Spaniei la Ankara, conform unor persoane care au cerut să rămână anonime. Aceeași sursă a divulgat, de asemenea, că Yubero a fost supusă unei percheziții corporale pe perioada de detenție preventivă.

Ministerul spaniol al Afacerilor Externe a solicitat explicații din partea autorităţilor turceşti privind deportarea lui Yubero.

Potrivit Diken News Portal, poliția a întrebat-o pe Yubero dacă avea vreo legatura cu miscarea Gülen, pe care guvernul turc o acuză de a fi organizat puciului eșuat de pe 15 iulie.

Portalul de știri a mai raportat că lui Yubero i-au fost puse următoarele întrebări în timpul detenției: „Ce căutaţi în Turcia?”, „De ce religie sunteţi?”, „Cunoașteți pe cineva afiliat la mișcarea lui Gulen?”, „Aveţi informaţii referitor la mișcarea Gulen?”

Yubero (care lucrează la diverse agenţii mass-media, atât în ​​Turcia, cât și în Spania) a studiat doi ani la Departamentul de Jurnalism de la Universitatea din Ankara, susţinându-şi teza de doctorat pe subiectul aşa-zisului „Stat Islamic”.