Zaman Romania

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Poliția turcă a reținut încă 27 de persoane care s-au împotrivit forțelor de ordine în Istanbul, în ziua de 1 mai, în încercarea de a organiza o demonstrație în piața centrală Taksim, conform Turkish Minutes.

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Protestatarii sunt în mare parte din grupuri de stânga și socialiste și sunt acuzați că au atacat poliția cu bastoane și pietre de 1 mai, în timp ce încercau să se îndrepte spre Piața Taksim din Saraçhane pentru a marca Ziua Internațională a Muncitorilor.

Aproximativ 200 de manifestanți care au încercat să ajungă în Piața Taksim au fost reținuți la 1 mai.

48 dintre deținuți au fost ulterior arestați. Ceilalți au fost eliberați, unii sub supraveghere judiciară. Reținerile au fost efectuate după identificarea demonstranților pe baza înregistrărilor video și tehnologiei de recunoaștere facială.

Proteste interzise

Ministerul de Interne și Biroul guvernatorului din Istanbul au anunțat înainte de 1 mai că nu vor fi permise demonstrații, în Taksim, din motive de securitate, stârnind o reacție din partea partidelor de opoziție, sindicatelor și grupurilor societății civile care au declarat că interdicția este „neconstituțională”.

Importanța simbolică a Pieței Taksim se leagă de uciderea a 34 de persoane de către atacatori necunoscuți în ziua de 1 mai în 1977. Zona a devenit subiect de tensiuni și confruntări între guvern și sindicate în zilele premergătoare 1 mai din 2013.

În 2009, la aproximativ trei decenii după incident, sub o securitate strictă, Piața Taksim a devenit locul de demonstrații pașnice, în afară de câteva incidente minore în 2010, 2011 și 2012. Zona a fost închisă din nou pentru demonstrații în 2013 din motive de securitate.

Apel pentru eliberarea

Între timp, peste 100 de persoane bine cunoscute în societatea turcă, inclusiv scriitori, jurnaliști, parlamentari și alții au semnat recent o scrisoare în care cer eliberarea celor 48 de arestați și spun că încercarea de a organiza o demonstrație de Ziua Mai în Piața Taksim nu este o crimă.

Semnatarii scrisorii au cerut guvernului să respecte o decizie a Curții Constituționale de anul trecut, care a constatat încălcări ale dreptului la liberă întrunire în controversata interdicție, pe lângă articolul 34 din Constituția Turciei, care spune: „Orice persoană are dreptul de a țin întâlniri neînarmate și pașnice și marșuri demonstrative fără permisiunea prealabilă.”

Scrisoarea a fost lansată de „Hepsini Alacağız”, un grup înființat în solidaritate cu arestații de 1 Mai.