Zaman Romania

Investiția Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume

„Pentru industria aeronautică, viitorul se construiește pe experiența trecutului. (…) Este o investiție care creează 350 de locuri de muncă noi (…), care pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume cu un produs nou, pe care sperăm și noi să îl vedem în activitate, în zbor cât mai repede. Vom analiza cu foarte mare atenție această ofertă și pentru noi. Este un produs nou. Dincolo de aceasta, avantajul lui este că oferă mentenanță aici, loc o, în România. Avem în analiză și la MAI, și la MApN acolo unde există nevoi de dotare pentru elicoptere de intervenție, multirol. Analizăm și această ofertă și sper că, așa cum Dacia Renault a dovedit competitivitate pe piață, sperăm ca acest produs să își dovedească competitivitatea și (…) să mergem împreună să cucerim piața internațională”, a afirmat Cioloș într-o conferință comună cu președintele Franţei.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că investiția Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere, afirmând că autoritățile române analizează cumpărarea de elicoptere H215, care se vor produce în localitatea brașoveană.

Hollande a subliniat : „Trebuie sa avem schimburi regulate economice, dar şi o politică industrială. Relaţiile noastre economice s-au intensificat permanent, Renault-Dacia a devenit o reuşită europeană, reprezinta 3% din PIB-ul Romaniei.

Circa 450 de companii franceze s-au instalat aici. Majoritatea intreprinderilor cotate la bursă în Franţa sunt prezente aici;Le mulţumesc autorităţilor române că au facilitat accesul IMM-urilor.Circa 100 de filiale din domeniul aeronauticii din Franţa vor fi consolidate datorită investiţiei de la Ghimbav. E un lucru bun pentru România, care va produce elicoptere, dar şi pentru Franţa. Să luam exemplul Dacia-Renault.”

Într-un spirit pragmatic, preşedintele francez a subliniat interesul crescând al intreprinderilor franceze pentru România, şi în schimb a anunţat sprijin francez pentru intrarea etapizată a României în Spaţiul Schengen.

Un alt subiect de mare interes descutat a fost cel al poziţiei noastre faţă de existenţa unei armate a UE, proiect franco german de mare interes şi care are la nivelul UE adepţi dar şi voci împotrivă. Cei care se pronunţă împotrivă, sunt de părere că se vor produce dublaje inutle dată fiind apartenanţa ţărilor UE la NATO. Cei care susţin ideea (printre care şi Comisarul european de resort) accentuează necesitatea unei dotări superioare şi a unei coordonîri mai bune .

Cu prilejul vizitei preşedintelui francez în România, Klaus Iohannis a anunţat disponibilitatea românească de a sprijini înfiinţarea acestei armate UE.