Zaman Romania

Informaţiile privind o înţelegere între SUA şi Turcia pentru eliberarea unui cetăţean turc sunt ‘nefondate’

Informaţiile potrivit cărora o femeie cu cetăţenie turcă arestată în Israel a fost eliberată ca urmare a unei înţelegeri cu Statele Unite în schimbul eliberării pastorului american Andrew Brunson din Turcia sunt „complet nefondate”, a declarat vineri un responsabil turc, relatează Reuters.

Aceste declaraţii survin după ce un oficial israelian a declarat vineri că ţara sa a eliberat o presupusă militantă turcoaică în urma unei solicitări din partea preşedintelui american Donald Trump. Anterior cotidianul Washington Post a relatat că decizia face parte dintr-o încercare eşuată a Casei Albe de a obţine din partea Ankarei eliberarea unui deţinut american, relatează Reuters.

Israelul a expulzat-o pe Ebru Ozkan pe 15 iulie, la o săptămână după ce aceasta a fost condamnată pentru legături cu gruparea islamistă palestiniană Hamas – acuzaţii respinse de avocatul femeii. Ea a fost arestată în iunie de autorităţile israeliene în timp ce se afla în Israel cu o viză turistică. Cazul ei a provocat indignarea Turciei.

Washington Post a informat joi că Donald Trump i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o convorbire telefonică pe 14 iulie să o elibereze pe Ozkan ca parte a unui „schimb” privind eliberarea lui Andrew Brunson, un pastor american care a petrecut 21 de luni în detenţie în Turcia. (Agerpres)