Zaman Romania

În marja Reuniunii miniștrilor apărării din tarile membre ale NATO, de la Bruxelles

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Polonă, Canada şi Bulgaria

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut miercuri întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Polonă, Canada şi Bulgaria, în marja Reuniunii miniștrilor apărării din țările membre ale NATO, de la Bruxelles, informează un comunicat al MApN.

Discuţiile cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, au fost axate pe aspecte vizând cooperarea bilaterală în domeniul apărării, situaţia de securitate din regiune în contextul implementării deciziilor Summitului de la Varşovia, precum şi pe importanţa consolidării dialogului politico-militar pe probleme de securitate, având în vedere specificul poziţiei geostrategice a celor două state, de flanc al NATO şi UE.

Miniştrii român şi canadian ai apărării, Mihai Fifor şi Harjit Singh Sajjan, au subliniat progresul semnificativ înregistrat de cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi perspectivele favorabile pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor militare

Un accent deosebit a fost pus pe pregătirea primei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre B9, ce va fi coorganizată de România şi Polonia, la Bucureşti, în luna martie, eveniment ce va oferi cadrul necesar pentru aprofundarea dialogului şi coordonării între aliaţii din Europa Centrală şi de Est, în perspectiva următorului Summit NATO. Totodată, cei doi miniştri au agreat să menţină nivelul ridicat al cooperării bilaterale în domeniul apărării, sens în care au convenit asupra următoarelor momente ale dialogului bilateral la acest nivel.

De asemenea, miniştrii român şi canadian ai apărării, Mihai Fifor şi Harjit Singh Sajjan, au subliniat progresul semnificativ înregistrat de cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi perspectivele favorabile pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor militare. Un accent deosebit a fost pus pe aprofundarea cooperării în domeniul medicinei militare, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de cercetare, gestionare a riscului, diagnosticare şi tratament specifice afecţiunilor de stres posttraumatic.

„În context, ministrul Mihai Fifor a exprimat angajamentul ferm pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două armate şi a mulţumit Canadei pentru contribuţia substanţială la toate componentele prezenţei înaintate a NATO în regiunea Mării Negre. S-a convenit, de asemenea, să fie continuat dialogul pentru identificarea unor noi oportunităţi de cooperare pentru consolidarea prezenţei militare canadiene pe segmentul sudic al flancului estic” (comunicat MApN)

În discuţiile cu omologul său bulgar, Krasimir Karakachanov, Mihai Fifor a subliniat cursul ascendent al relaţiilor de cooperare militară bilaterală, prin intensificarea dialogului politico-militar şi participarea la exerciţii şi activităţi de instruire în comun. Cei doi miniştri ai apărării au avut un schimb de opinii privind situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, reiterând interesul comun pentru consolidarea stabilităţii regionale, inclusiv prin prezenţa înaintată aliată din zonă. În context, a fost accentuată şi importanţa viitoarei reuniuni B9 la nivelul miniştrilor apărării din statele membre, ce va fi organizată la Bucureşti.