Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN) a înregistrat un succes considerabil în dezvoltarea activităților din România în anul 2015, iar în prezent reprezintă puțin peste 13,6% din portofoliul total de operațiuni contractate, ceea ce o plasează pe locul al treilea, după Turcia și Rusia, afirmă președintele Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN), Ihsan Ugur Delikanli, într-un interviu acordat AGERPRES.
Ihsan Ugur Delikanli, Delikanli afirmă că ținta instituției vizează angajamente cuprinse între 121 și 159 milioane de euro în România, în perioada 2015 — 2018.
Acesta a precizat în interviu că strategia băncii pentru perioada 2015 — 2018 pune un accent deosebit pe sprijinirea operațiunilor din economia reală, precum industrie, energie, utilități publice și alte servicii non-financiare, care în prezent reprezintă peste 50% din portofoliu; investițiile publice și private în țările din jurul Mării Negre au rămas scăzute în perioada de după criză, însă accesul companiilor la finanțare a devenit „un aspect crucial în această regiune”.
Ihsan Ugur Delikanli constată că „ În perioada 2010-2015, regiunea Mării Negre a înregistrat un ritm mediu de creștere de 2,1% pe an. Investițiile publice și private în țările din jurul Mării Negre au rămas scăzute în perioada de după criză. Dobânzile interne au fost ridicate în multe țări din regiune, pe măsură ce politicile monetare naționale au încercat să realizeze un echilibru între mai multe imperative diferite, precum stimularea creșterii economice, combaterea inflației, susținerea monedei naționale și stabilizarea sistemului financiar.
Accesul susținut la finanțare al companiilor a devenit un aspect crucial în perioada post-criză în regiunea Mării Negre.
Dobânzile globale sunt mici, iar pe de altă parte, din cauza lipsei de încredere, investițiile sunt prea mici pentru a stimula creșterea. Cu toate acestea, prognozăm o revenire pe creștere în 2016, pe măsură ce partea sud-europeană a regiunii va continua să crească puternic iar partea estică va reveni în teritoriul pozitiv.
Ne concentrăm în principal pe sprijinirea dezvoltării IMM-urilor în țările membre. Strategia pentru perioada 2015-2018 pune un accent deosebit pe sprijinirea operațiunilor din economia „reală”, precum industrie, energie, utilități publice și alte servicii non-financiare, care în prezent reprezintă peste 50% din portofoliu. Intenționăm să ne concentrăm mai mult pe operațiunile din sectorul public cu un impact mare de dezvoltare, precum și pe parteneriate public private.
În urmă cu doi ani am început să oferim credite pentru microfinanțare și pentru dezvoltarea femeilor antreprenor. De asemenea, am început finanțarea în moneda locală prin emiterea de bonduri în statele membre, iar la începutul acestui an Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre a emis primele sale obligațiuni de tip benchmark, un pas important în creșterea profilului BCDMN pe piețele internaționale de capital.
În pofida unor tensiuni politice episodice între unele din statele noastre membre, BCDMN a reușit nu doar să rămână terenul lor comun de discuții pe teme economice și financiare, dar a reușit, de asemenea, să țină disputele politice departe de Consiliul său de Administrație.
Banca a demonstrat o poziție financiară solidă și o profitabilitate stabilă. Grație măsurilor luate în ultimii doi ani, ne-am îmbunătățit semnificativ calitatea portofoliului, cu doar două credite neperformante reprezentând 1,2% din întreg portofoliul de credite la finalul lui 2015. Suntem mândri să rămânem instituția financiară din regiunea Mării Negre cu cel mai bun rating și una dintre cele mai bune din Europa Centrală și de Est.
Ca urmare a eforturilor susținute din ultimii doi ani am reușit să îmbunătățim distribuția pe sectoare a creditelor noastre. În prezent avem o pondere crescută în proiectele din economia reală față de instituțiile financiare. Noile produse introduse n-au permis să înregistrăm o creștere a portofoliului de 15% în 2015, peste estimările noastre.
BCDMN va analiza demararea de activități și oferirea de servicii care să îi permită să își atingă obiectivele, acordând o atenție specială activităților care promovează exportul de bunuri și servicii, precum și dezvoltarea infrastructurii, inclusiv eficiența energetică. BCDMN se va concentra pe companiile de talie medie și mare care sunt angajate mai ales în activitățile generatoare de exporturi, precum și pe proiectele de infrastructură cu impact mare de dezvoltare. Sprijinul financiar va lua forma împrumuturilor cât și prin participații la capital (equity și quasi-equity), în funcție de necesitățile companiilor. (fragmente din interviul acordat pentru AGERPRES)
***
România este membru fondator al Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN), alături de celelalte state membre ale Cooperării Economice la Marea Neagră (CEMN), respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Moldova, Federația Rusă, Turcia și Ucraina. Acordul de înființare al băncii a fost semnat la 30 decembrie 1994 și ratificat ulterior de Parlament prin Legea nr. 67/1996. România deține în prezent 280.000 de acțiuni în valoare de 322 milioane de euro, respectiv 14% din capitalul subscris și vărsat și 9,34% din capitalul autorizat al BSTDB.
Managementul instituției este asigurat de Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Director și un Președinte. Pentru România, guvernator este ministrul Finanțelor Publice, iar guvernator supleant