Zaman Romania

Human Rights Watch: Guleniștii – ținta celor mai multe dispariții din Turcia

Human Rights Watch din New Yorks a făcut dezvăluiri despre numeroase persoane care ar fi fost răpite de guvernul turc, după puciul eșuat din iulie 2016, informează Al-Monitors. 

Într-un raport publicat, miercuri, HRW a cerut autorităților turce „să efectueze o investigație eficientă asupra mărturiei a unui bărbat aflat  în detenție preventivă conform căruia agenții statului l-au răpit forțat  și l-au torturat timp de nouă luni”

Bărbatul, Gokhan Turkmen, se numără printre zecile de persoane care au fost răpite de agenți guvernamentali și torturate. Multe dintre victime sunt foști angajați în unități de învățământ ale Mișcării Gulen, închise de către guvernul turc.

„Disparițiile forțate sunt o crimă gravă,  iar acestea se vor opri doar dacă autoritățile investighează efectiv aceste incidente și îi aduc pe cei responsabili în justiție”, a declarat Hugh Williamson, directorul Europei și Asia Centrală al Human Rights Watch.

Cazul unui turkmen dispărut, ținut într-o celulă întunecată timp de 271 de zile

Unul dintre cazurile de dispariție organizate de guvernul turc este al unui turkmen din sudul provinciei Antalya, pe 7 februarie 2019.

Familia sa a căutat în mod repetat informații despre locația sa de la autoritățile turce, dar nu au primit niciun răspuns.

Soția lui, Zehra, a declarat pentru HRW că ea și soțul ei au fost amenințați și vizați pentru că au vorbit în public despre cazul lor și pentru că au depus plângeri cu privire la dispariția sa forțată la Națiunile Unite și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Inițial, în august 2016,  polițiștii înarmați l-au căutat pentru prima dată pe bărbat în casa sa din Ankara .

Ca și mulți alții turkmenii care au fugit din capitală după ce au fost concediați de la locul de muncă de la Ministerul Agriculturii, bărbatul s-a ascuns în provincia sudică Antalya, unde locuiesc părinții săi. 

După ce a dispărut, Zehra nu a auzit de el până când nu a fost anunțată că se află în custodia poliției acesta avea  cu 30 de kilograme mai puțin și era  îmbătrânit prematur. 

Bărbatul a fost ținut în detenție preventivă în închisoarea de tip F Sincan din Ankara, sub acuzații de spionaj și apartenență la Mișcarea Gulen.

În mărturia sa, turkemnul a susținut că a fost ținut într-o celulă întunecată timp de 271 de zile. Acesta a fost legat la ochi și încătușat, fiind obligat să semneze un document de 50 de pagini, despre care i s-a spus să îl memoreze și să îl recite în instanță.


Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați prin decrete guvernamentele după lovitura de stat eșuată. Alte sute au fost deținuti pentru apartenență la Mișcarea Gulen.

Guvernul continuă să urmărească gulenistii suspecți în Turcia și în țările străine. Operatorii agenției naționale de informații din Turcia, MIT, au adus forțat în Turcia mai mulți cetățeni turci din țări precum Kosovo, Moldova și Guineea, sub acuzații de terorism, cu complicitatea deplină a guvernelor gazdă.