Human Rights Watch cere autorităților kârgâze să investigheze dispariția lui Orhan İnandı, fondatorul unei rețele de instituții de învățământ din Kârgâzstan, pe fondul îngrijorării că ar putea fi deportat cu forța în Turcia.
Reprezentații HRW susțin că İnandı, cu dublă cetățenie turco-kârgâz, dacă va fi returnat în Turcia, ar putea fi expus riscului de maltratare sau tortură și ar fi confruntat cu detenții arbitrare și un proces nedrept.
„Orhan İnandı este cetățean kârgâz. Guvernul kârgâz are responsabilitatea de a investiga dispariția sa, de a stabili unde este reținut și de a-i asigura siguranța și de a nu fi transferat în mod ilegal în Turcia”, a declarat Syinat Sultanalieva, cercetător în Asia Centrală la Human Rights Watch.
Inandy, fondatorul în vârstă de 53 de ani și președintele consiliului de administrație al Sapat, locuiește în Kârgâzstan din 1995. I s-a acordat cetățenia kirghiză în 2012.
Profesorul a dispărut noaptea târziu, pe 31 mai. Mașina lui a fost găsită în centrul orașului Bishkek a doua zi, ușile larg deschise și obiectele valoroase încă înăuntru aparent neatinse, sugerând că acesta nu a fost un caz de jaf.
Soția sa, Reyhan Inandy, a declarat săptămâna trecută că are dovezi că ar fi fost deținut în ambasada Turciei la Bișkek, o afirmație respinsă de misiunea diplomatică.
Proteste zilnice,care cer o investigație eficientă asupra dispariției lui Inandy au avut loc în capitala kârgâză, mulți dintre manifestanți spunând că educatorul dispărut a fost răpit de serviciile secrete turcești.
În ultimii cinci ani, zeci de bărbați acuzați de autoritățile turce că au legături cu mișcarea Gulen au fost reținuți în mod arbitrar în țări din întreaga lume și s-au întors cu forța în Turcia.