Zaman Romania

Guv. turc a confiscat 942 de companii în valoare de 40,5 miliarde de lire turcești (46,5 miliarde RON) după lovitura de stat eșuată

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia a confiscat în total 942 de companii cu o valoare totală de 40,5 miliarde de lire turcești (46,5 miliarde RON) după tentativa de lovitură de stat eșuată din 15 iulie 2016, potrivit unei declarații a vicepremierului Nurettin Canikli.

Răspunzând la o întrebare parlamentară depusă de deputatul Partidului Republican Popular (CHP) Atila Sertel despre numărul de companii care au fost fie transferate la Fondul de Asigurare al Economiilor și Depozitelor Turciei (TMSF) condus de stat sau la care guvernul a numit administratori după 15 iulie, Canikli a declarat că opt dintre cele 942 de companii confiscate de guvern erau holdinguri: Naksan, Hasırci, Boydak, Koza-İpek, Dumankaya, Kaynak, Akla și Akfel.

În cadrul acestor holdinguri funcționau 234 de companii, a declarat Canikli.

Capitalul social total al societăților confiscate este de 18,1 miliarde de lire turcești (20,8 miliarde RON), în timp ce cifra lor de afaceri totală este de 21,5 miliarde TL (24,7 miliarde RON), potrivit unui raport al TMSF.

Numărul de salariați din companiile confiscate este de 44.868.

Companiile confiscate provin din diverse sectoare, incluzându-l pe cel farmaceutic, comerțul de baclavale, supermarketuri, benzinării și comercianții de covoare.

În ceea ce privește o întrebare cu privire la valoarea salariilor plătite administratorilor numiți la societățile confiscate, Canikli a declarat că salariile mandatarilor se situează între 2.000 și 12.000 TL (între 2.297 și 13.780 RON).

Guvernul turc a confiscat proprietatea privată a oamenilor de afaceri non-loiali, fără nici un proces, prin acuzații neîntemeiate, mîrginindu-se să invoce imaginare  „legături teroriste.”

Companiile, se presupune că sunt conectate la  mișcarea bazată pe credință Gülen, guvernul utilizând termenul „FETÖ” pentru a desemna mișcarea drept o organizație teroristă, în ciuda lipsei oricărui verdict al unei instanțe în acest sens.

Guvernul acuză mișcarea de coordonarea  tentativei eșuate a loviturii de stat din 15 iulie, chiar dacă aceasta din urmă neagă implicarea, solicitând dovezi credibile.

Totuși, represiunea guvernului împotriva mișcării nu se limitează la perioada de după tentativa de lovitură de stat, deoarece conducerile multor organizații afiliate mișcării au fost deja confiscate de TMSF pe parcursul ultimilor trei ani.