Zaman Romania

Grecia critică Turcia după recitarea versetelor din Coran în Hagia Sofia

Ministerul grec de externe a criticat Turcia după recitarea versetelor din  Coranului în Hagia Sophia cu ocazia aniversării căderii zidurilor Constantinopolui, relatează ziarul grec, Kathimerini, citat de Turkish Minute

În declarația ministrului grec, evenimentule a fost descris ca inacceptabilă și jignitoare pentru creștini.

„Lectura de astăzi a pasajelor din Coran în interiorul Hagia Sophia, un monument global protejat de UNESCO ca sit de patrimoniu mondial care a funcționat ca muzeu din 1935, nu este doar o încercare inacceptabilă de a modifica denumirea sitului, ci de asemenea, un afront pentru sentimentul religios al creștinilor din întreaga lume ”, se arată în declarația ministrului.

Mai mult, ministrul a îndemnat Turcia să respecte obligațiile internațioanele legate de monumentul istoric.

„Această acțiune este o insultă pentru comunitatea internațională și expune din nou Turcia, care are obligația de a respecta atât Convenția privind protecția patrimoniului cultural și natural mondial, cât și UNESCO, din care face parte un membru.”, a adăugat oficialul grec.

Vineri, Turcia a marcat 567 de ani de la cucerirea Constantinopolui. În cadrul sărbătorilor, versurile din Coran au fost recitate la Hagia Sofia, iar președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care a participat la sărbători prin teleconferință, a declarat că recitarea Coranului și lectura rugăciunilor de la Hagia Sophia au fost foarte importante la aniversarea cucerirea İstanbul.

Construită în 537 de împăratul bizantin Justinian, a cărui conducere se întindea din Spania până în Orientul Mijlociu, Hagia Sophia – însemnând „Înțelepciunea divină” în limba greacă – a fost de neegalat în lumea creștină până când sultanul otoman Mehmet II a cucerit orașul în 1453 și a transformat-o într-un moschee. Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, a declarat-o ​​muzeu în 1935.