Zaman Romania

GEST EXTRAORDINAR AL LUI ENES KANTER

Enes Kanter, sportiv de origine turcă, care joacă în NBA, la New York Knicks, a demarat o campanie de ajutorare a victimelor incendiilor din Grecia. Kanter l-a invitat să i se alăture în acest demers și pe basketbalistul grec, care joacă tot în NBA, Giannis Antetokounmpo. „Doresc să fac ceva pentru poporul tău. Vino, te rog, și participă la această campanie a mea” i-a spus Kanter lui Antetokounmpo.

Enes Kanter declara într-un interviu pentru Euronews: „Se tot vorbește despre neînțelegeri între turci și greci. Nu, nu. Eu îi iubesc pe greci. Întotdeauna au fost oameni buni, prietenoși și ospitalieri”. Starul de la New York Knicks a povestit, pe site-ul ”Gofundme”, despre campania pe care a inițiat-o cu scopul sprijinirii sinistraților din Grecia: „Încercăm să strângem bani pentru cei care și-au pierdut casele, persoanele dragi, apropiații, care și-au pierdut tot ce aveau”.

Gest apreciat de media elenă: Ar fi putut să nu-l intereseze, dar el a reacționat altfel.

În urma incendiilor devastatoare din Mati, localitate aflată în împrejurimile Atenei, în care și-au pierdut viața 91 de persoane, Enes Kanter a inițiat o campanie pe contul său de Twitter, care a fost mult lăudată în Grecia. Pe Basketblog a fost postat următorul comentariu ce poartă semnătura lui Stefanos Siriggas: „Suferința și tragediile nu cunosc frontiere. Starul NBA Enes Kanter ne-a demonstrat încă o dată acest lucru prin mărinimia de care a dat dovadă. Putea să nu îi pese de tragedia prin care a trecut țara noastră, putea să nu-l miște suferința noastră, putea să nu vadă asta, să nu-l intereseze și să-și vadă de viața lui înainte. Dar el nu a făcut nimic din toate acestea. Nu doar că ne-a împărtășit suferința, și-a manifestat interesul prin această campanie extraordinară.”

„EL ESTE UN JUCĂTOR BUN, DAR ÎN ACELAȘI TIMP, ȘI UN OM BUN”

Publicația Elefteros Typos, care a semnalat faptul că unii greci, turci și macedoneni au păstrat tăcerea în fața acestei tragedii, în articolul intitulat „Inițiativă lăudabilă a lui Enes Kanter, jucător turc în NBA” scrie astfel: „Gest extraordinar al jucătorului turc de la New York Knicks”. Publicația mai amintește cititorilor săi faptul că Enes Kanter a fost marginalizat de regimul lui Erdoğan.

Site-ul fws.gr, care a mediatizat această campanie, a scris despre starul național astfel: „Jucătorul turc NBA nu numai că este un bun sportiv, ci este, în același timp, un om extraordinar. Adună ajutoare pentru victimele incendiului”. OnSport a subliniat faptul că „Această campanie ne-a demonstrat că el este un om deosebit”, iar portalul de știri Gazetta a scris următoarele: „Basketbalistul turc nu a rămas impasibil în fața acestei tragedii și a început să strângă ajutoare pentru sinistrați printr-o campanie de apreciat.”