Asociații, elevi, grupuri de inițiativă şi jurnaliști au fost premiați, joi seara, la Gala Premiilor Participării Publice – ediţia a IX-a, desfășurată la Muzeul Naţional de Artă al României.
La Gala Participării Publice s-au înscris 36 de proiecte, printre care iniţiative privind centre pentru copii cu dizabilități, construirea unei pasarele pentru pietoni în Parcul Herăstrău, oprirea construirii de hidrocentrale în parcuri naționale sau solicitarea către membrii CNA de introducere a unui nou mesaj de sănătate publică privind sănătatea mamei şi copilului. http://www.ce-re.ro/g3p/
Premiul „Pontonul Paralel” a fost acordat Asociaţiei HaicuBicla, pentru campania „Ocolirea Parcului Herăstrău în siguranţă pentru pietoni, persoane cu dizabilităţi şi biciclişti”, iar premiul „Hub de E-Participare” a fost acordat Grupului de Iniţiativă Rădăuţiul Civic, pentru campania „Civism, transparenţă şi încăpăţânare la Rădăuţi” privind crearea, gratuit, a unui website pentru Primăria Rădăuţi.
Premiul Special pentru Tineret, oferit de ERASMUS+, i-a revenit Asociaţiei Babilon Travel, pentru proiectul „EMVISION – Capacitarea tinerilor cu deficienţe de vedere în scopul susţinerii reformelor politicilor de incluziune”.
Premiul „Statul cu musca 13 pe căciulă” a fost primit de Ovidiu Mihuţ, un pasionat al pescuitului în apele de munte, pentru campania „Deşertificarea munţilor Făgăraş şi însuşirea ilegală a terenului statului”, în timp ce premiul „Circ cu botul pe labe” a fost acordat WWF România pentru campania „Libertate pentru animale!”, destinată interzicerii animalelor sălbatice în spectacole de circ.
Premiul „Transparenţa nu este în minoritate” a fost acordat Asociaţiei Atlatszo Erdely Egyesulet (Asociaţia Transilvania Transparentă), pentru proiectul „Pe ce cheltuie UDMR anual 5 milioane de euro”, iar premiul „Scurtcircuit la Hidroelectrica” i-a revenit lui Călin Dejeu, pentru campania „Fără hidrocentrale în parcuri naţionale.
Premiul „Un stilou numit putere” a fost acordat jurnaliştilor Matei Bărbulescu (Casa Jurnalistului), pentru reportajul „A fost un copil slab” şi Georgiana Ilie (Decât o revistă), pentru articolul „Cutremur în oraşul vulnerabil”.
Premiul „Cu 50% mai aproape de educaţie” i-a revenit Asociaţiei Elevilor din Călăraşi, pentru campania „Transportul nesubvenţionat – barieră înlăturată către educaţie”, iar premiul special CeRe „Justiţie pentru toţi” a fost acordat APADOR-CH şi magistraţilor participanţi la protestul tăcut din 2017.
Gala, desfăşurată sub motto-ul „Activismul te prinde câteodată nepregătit, dar rareori singur”, a fost organizată de CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică şi a fost moderată de Mircea Toma, directorul Active Watch.