Zaman Romania

GALA „100 PENTRU CENTENAR”

Gala "100 pentru Centenar" a avut deja loc la Bruxelles, Lisabona, Roma, Londra şi Paris, urmând a continua în Grecia, Spania, Germania, SUA şi Israel.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a premiat la Paris în cadrul proiectului Gala „100 pentru Centenar”, 10 români cu activităţi deosebite, promotori ai valorilor şi identităţii româneşti, cu distincţii simbolice de recunoaştere şi apreciere a meritelor şi contribuţiei lor la imaginea României în lume.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, evenimentul a avut loc în sala bizantină a Palatului Behague, în care funcţionează Ambasada României de la Paris în prezenţa secretarului de stat MRP, Lilla Debelka, a ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, a ambasadorului Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului asociativ românesc din Franţa şi ai mass-media de limba română.

„Avem aici valori româneşti dintr-o varietate de domenii, care aduc cinste şi mândrie României prin activitatea lor. Acum mai mult ca niciodată, având în vedere importanţa istorică a momentelor pe care le trăim, suntem în Anul Centenarului Marii Unirii, am dorit să facem o reverenţă în faţa românilor din Franţa care nu au uitat România şi care rămân mereu conectaţi cu ţara”

„Ne aflăm în statul care a şlefuit multe dintre talentele româneşti, fie că vorbim de pictori, scriitori, poeţi. Franţa a reprezentat şi reprezintă un etalon al excelenţei. Comunitatea de români din teritoriu a fost dintotdeauna reprezentativă şi a devenit şi mai numeroasă odată cu posibilităţile de mobilitate europeană. Avem aici valori româneşti dintr-o varietate de domenii, care aduc cinste şi mândrie României prin activitatea lor. Acum mai mult ca niciodată, având în vedere importanţa istorică a momentelor pe care le trăim, suntem în Anul Centenarului Marii Unirii, am dorit să facem o reverenţă în faţa românilor din Franţa care nu au uitat România şi care rămân mereu conectaţi cu ţara. Lor şi tuturor celor care păstrează şi promovează identitatea românească le mulţumim”, a afirmat secretarul de stat Lilla Debelka, citată în comunicat.

Alina Pavalache, pianistă, Florentina Soare Mezzosoprano, Mayako Ito, soprană

Cei peste 200 de români prezenţi la eveniment s-au delectat cu momente artistice susţinute de maestrul naiului, Nicolae Voiculeţ, ambasador al Culturii şi Turismului Românesc, propus ambasador al Centenarului Marii Uniri a României, de soprana Mayako Ito, mezzosoprana Florentina Soare şi de pianista Alina Pavalache.