Prinţul Charles a vizitat, joi, sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Londra, unde a admirat expoziţia de acuarele asociată volumului bibliofil „Transylvania Florilegium”, care celebrează unicitatea şi diversitatea a patrimoniului natural românesc, şi a participat la lansarea albumului omonim, apărut în condiţii de lux la Editura Addison Publications, informează un comunicat al ICR.
Liliana Ţuroiu a discutat cu înaltul oaspete despre implicarea instituţiei pe care o conduce în multiplele proiecte de conservare a patrimoniului pe care Prinţul Charles le derulează în România prin intermediul Fundaţiei „Prinţul de Wales”. De asemenea, preşedintele ICR a folosit acest prilej pentru a-i mulţumi moştenitorului coroanei britanice că a acceptat ca Fundaţia ‘Prinţul de Wales’ din România să devină unul dintre partenerii Institutului Cultural Român în derularea programului de celebrare a Centenarului Marii Uniri, mai precizează ICR.
Printre invitaţi s-au numărat o parte dintre cei 36 de artişti din întreaga lume care semnează cele 124 de acuarele, personalităţi ale scenei culturale londoneze, lideri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, precum şi diplomaţi şi diplomaţi culturali afiliaţi misiunilor româneşti din Londra şi parteneri ai acestora.
După vizitarea expoziţiei şi examinarea albumului, ambele realizate la sugestia şi cu susţinerea sa, Prinţul Charles, „un adept al metodelor tradiţionale de exploatare a resurselor naturale, s-a delectat cu o mică expoziţie culinară cu produse bio şi artizanale româneşti propusă de chef-ii Restaurantului Musiu din Timişoara, recent inclus în prima ediţie a Ghidului Gault & Millau România, şi a degustat o Crâmpoşie Selecţionată de la cunoscuta casă de vinuri Avincis din Drăgăşani”, mai arată ICR.
Cu prilejul vizitei de acum patru ani, moştenitorul coroanei britanice a păşit pentru prima dată într-o misiune diplomatică românească.
Evenimentul multi-art organizat în jurul acestei apariţii editoriale excepţionale dedicate biodiversităţii româneşti face parte din programul Institutului Cultural Român de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. Vernisajul expoziţiei şi lansarea volumului sunt completate de o prelegere a lui John Akeroyd, botanistul Prinţului Charles, despre bogăţia florei din România, de o expoziţie de fotografie digitală având ca temă parcurile din Bucureşti, precum şi de inaugurarea unei instalaţii botanico-artistice, numită „Grădina Marii Uniri”, în piaţa Belgrave Square din apropierea Palatului Buckingham.
Întregul proiect se derulează în marja celebrului festival botanic „Chelsea Flower Show”, unul dintre cele mai vizibile evenimente internaţionale din capitala britanică, fiind realizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu un consorţiu de parteneri români şi britanici, format din Ambasada României la Londra, Fundaţia „Prinţul de Wales”, Editura Addison Publications, Primăria Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.