Zaman Romania

FINAL PENTRU CAMBRIDGE ANALYTICA

„În pofida încrederii în corectitudinea comportamentului etic şi legal al angajaţilor, asediul presei a îndepărtat practic toţi clienţii şi furnizorii acesteia.” Cambridge Analytica to shut down after Facebook privacy scandal

Cambridge Analytica se închide, a recunoscut un oficial al acestei firme de consultanţă aflate în centrul scandalului privind confidenţialitatea datelor personale ale utilizatorilor Facebook, potrivit ziarului Wall Street Journal, preluat de Reuters. Ştirea este confirmată de Nigel Oakes, fondator al SCL Group, din care face parte şi Cambridge Analytica.

”În ultimele câteva luni, Cambridge Analytica a fost subiectul unor acuzaţii nefondate şi, în pofida eforturilor companiei de a corecta percepţia, a fost defăimată pentru activităţi care nu doar că sunt legale, dar sunt şi acceptate drept o componentă standard pentru publicitatea online atât în mediul politic cât şi comercial”

Se presuspune că datele personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite, ar fi fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica, a anunţat reţeaua de socializare online.

”Am avut acces deplin la angajaţi şi documente, pentru pregătirea raportului. Concluziile mele reflectă în totalitate uimirea angajaţilor care au urmărit programele de televiziune şi au citit relatările senzaţionale, că toate aceste reţele de media  ar putea vorbi despre compania la care au lucrat. Nimic din ceea ce au auzit şi citit nu are nicio legătură cu ceea ce au făcut pentru a-şi câştiga existenţa”, a scris Julian Malins

Este un exemplu oarecum clasic de distrugere  a unei companii prin efectul atacurilor coroborate ale presei.

”În consecinţă, am constatat că nu mai este viabil să continuăm activitatea”, arată comunicatul, potrivit căruia şi SCL Elections va intra în insolvenţă.

Compania Cambridge Analytica anunţase deja  suspendarea directorului general, Alexander Nix, şi iniţierea unei investigaţii independente pentru a stabili dacă au existat activităţi ilegale în campanii electorale.

Se presuspune că datele personale  a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite, ar fi fost  accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica, a anunţat reţeaua de socializare online.

Cambridge Analytica, firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept „război psihologic”.

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale.

Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Cambridge Analytica este implicată în utilizarea necorespunzătoare a datelor despre 87 de milioane de persoane din reţeaua Facebook, în cadrul campaniei electorale din 2016 a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump.

https://www.telegraph.co.uk/technology/2018/05/02/cambridge-analytica-shut-facebook-privacy-scandal/

https://www.theguardian.com/uk-news/2018/may/02/cambridge-analytica-closing-down-after-facebook-row-reports-say