Bogăția și diversitatea culturii tradiționale de pe trei continente – Europa, Asia și America – sunt sărbătorite la Sibiu, grație „Cântecelor Munţilor”.Cel mai mare festival folcloric al județului aduce în prim-plan spectacole în aer liber, seri tradiționale cu specific gastronomic, spectacole în spații neconvenționale, parada portului popular, workshop-uri de dans și multe altele. Peste 600 de artiști din Statele Unite ale Americii, Japonia, Ucraina, Polonia, Rusia și România își dau întâlnire, la început de august, la Festivalul „Cântecele Munţilor”, organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.
„Ediția din acest an a festivalului este una specială, căci stă sub semnul Centenarului și al titlului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019. Spectacolele folclorice, organizate în Piața Mare din Sibiu, în 3, 4 și 5 august, ora 19, aduc în prim-plan obiceiuri, cântece și dansuri populare din regiunile istorice ale României, alături de cele ale invitaților din alte cinci țări. O atracție specială o reprezintă evenimentele cu specific gastronomic românesc, japonez și polonez, în cadrul cărora bucătăria tradițională face casă bună cu muzica și dansurile populare, într-un preambul al programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană”, declară Silvia Macrea, director festival și manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.
Din programul festivalului nu lipsesc parada portului popular, organizată, pe pietonala Nicolae Bălcescu și workshop-urile de dans ce dau prilejul artiștilor și publicului să deprindă paşi de bază ai jocurilor populare specifice României și celorlalte țări invitate în festival.
„Noi suntem românii”, pe mii de voci
Mii de oameni s-au bucurat, în centrul Sibiului, de un spectacol extraordinar ce a stat sub semnul Centenarului și a conectat România prin cântec și dans cu Statele Unite ale Americii, Ucraina și Japonia, prin reprezentațiile ansamblurilor invitate și prestațiile artiștilor. „Am încheiat festivalul, în Piața Mare, cu un spectacol plin de culoare, grație ansamblurilor „Sonechko” din Ucraina, „Kizuna” din Japonia și „Jubilee” din Statele Unite ale Americii și artiștilor invitați din România. Cea mai mare bucurie a noastră este dată de faptul că am reușit să recreăm prin cântec și dans harta etnografică a României, evidențiind specificul fiecărei regiuni istorice. România noastră este România moștenită de la strămoșii noștri, este România pe care o lăsăm moștenire copiilor noștri și pe care o vor duce mai departe prin cântec și joc popular, așa cum am văzut în aceste zile. A fost o reală bucurie să fluturăm drapelul României și să cântăm pe mii de voci Noi suntem români”, declară Silvia Macrea, director festival.