Zaman Romania

EXPOZIȚIA „AZULEJO”, ÎN VIZIUNEA ARTIȘTILOR ROMÂNI LA VISEU

Institutul Cultural Român de la Lisabona și Primăria orașului Viseu vor inaugura în data de 7 iulie 2018, la Muzeul Quinta da Cruz, expoziția Azulejo, în viziunea artiștilor români, alcătuită din lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică și fotografie, ale unor artiști români consacrați sau în curs de afirmare. La vernisaj vor fi prezenți Almeida Henriques, primarul orașului Viseu, Corina Duma, curatorul expoziției și Alexandre Nobre Pais, istoric de artăși curator al Muzeului Național Azulejo din Lisabona, se arată într-un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.Pe simeze se vor afla peste 100 de lucrări în tehnici foarte diverse, realizate de 70 de plasticieni:

Azulejo, tema care devine prilej de reflecție plastică în cadrul acestei expoziții, este un cuvânt portughez de origine arabă, care denumește placa de ceramică decorată (iar nu cum greșit se crede, potrivit unei etimologii la îndemână, culoarea albastră, pornind de la faptul că majoritatea ceramicilor decorative lusitane sunt predominant albastre și că, în portugheză, azulînseamnă chiar albastru).Deși utilizarea faianței decorative în arhitectura exterioară și interioară a locuinței este comună în tradiția mai multor țări (Italia, Spania, Maroc, Tunisia, Iran, Olanda etc) în Portugalia arta azulejos s-a dezvoltat într-o formă aparte de expresie artistică și este aici, lucru important de notat, o artă încă vie, deosebit de prețuită. De la așa-numitele Figuras de convite(o signaletică sui-generis, care indică, prin model plastic, nu numai traseele de urmat prin palate, ci și ultimele repere în materie de modă) la Cartelas (desene înșirate aidoma benzilor desenate de azi), azulejo a fost prezent în arta Portugaliei timp de mai bine de jumătate de mileniu.

Azulejo, în viziunea artiștilor români a fost deja prezentată la galeria ICR Lisabona în perioada 6-31 octombrie 2016 și la Muzeul de Arte Decorative dinViana do Castelo în perioada 10 martie – 2 aprilie 2017. Ca urmare a succesului de public de care s-a bucurat la Lisabona și Viana do Castelo și ținând cont deinteresul pentru tema expoziției dar și de dezinvoltura și maniera originală în care artiștii români revizitează paradigmele culturale ale spațiului lusitan, ICR Lisabona a lansat din nou propunerea de realizare a unor lucrări care să se integreze acestei tematici. Astfel, lucrărilor deja existente li se alătură numeroase altele, inedite, noua expoziție astfel realizată urmând să acopere generoasele spații de expunere de la Quinta da Cruz.

Corina Gabriela Duma este designer grafic și lucrează în București. A studiat grafica la Universitatea Națională de Arte din București, unde, din 2009, predă ca lector universitar la departamentul de Design al FADD. Din 2014 este doctor în arte vizuale. Semnează conceptul grafic al revistelor: ARTA (serie nouă) a Uniunii Artiștilor Plastici din România și „igloo. habitat & arhitectură”. Are peste 20 ani de experiență în dezvoltarea de proiecte pentru companii naționale și internaționale ca grafician și a realizat numeroase proiecte editoriale – albume, cărți și cata¬loage de expoziție – pentru galerii de artă și edituri din țară și din străinătate. Autoare a cărților: Bucureşti. Orașul simțurilor (C&N Verlag, Berlin, 2014); Sertarul de la Giurgiu (2015).

Alexandre Nobre Pais deține un doctorat în Arte Decorative la Universitatea Catolică din Portugalia (2012), cu o disertație pe tema faianţei portugheze de la sfârșitul secolului al XVI-lea până în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Experiența sa profesională este asociată cu Museu Nacional do Azulejo (19 ani), cu Institutul José de Figueiredo (5 ani) și cu Palácio Nacional da Pena (7 ani). A publicat o serie de cărți și articole pe tema domeniului său de specialitate (azulejo şi sculptura în teracotă) și a participat la diferite conferințe în Portugalia și în străinătate. Muzeul Quinta da Cruz este situat pe malul râului Pavia, la o distanță de 2,5 km de oraș. Este un spațiu de artă, cultură și agrement de interes public. Cu o zonă verde extinsă și o biodiversitate dendrologică remarcabilă, această instituție muzeologică dedicată artei contemporane include o expoziție permanentă, diverse expoziții temporare și ateliere de creație.

http://www.rgnpress.ro/rgn_18/categorii/eveniment/28103-2018-07-05-08-06-58.html?jjj=1530784051574