Zaman Romania

EVENIMENT: PRIA Gala Fermierilor Români la București, în 28 septembrie 2017

Dl. Petre DAEA, Ministrul Agricultrii participă la Gala Fermierilor Români din cadrul Conferinței PRIA Agriculture la București, în 28 septembrie 2017, organizată de PRIAevents. Conferința PRIA Agriculture — însoțită de Gala PRIA Romanian Farmers în cadrul căreia fermierii români vor fi premiați și anul acesta, la București, în 28 septembrie 2017—este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultură și reprezintă o reală platformă de dezbatere între autorități, fermieri și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.În cadrul acestei galei vom recunoaște eforturile și contribuția fermierilor români care au investit capital românesc, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura noastră.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață și finanțează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Va fi extrem de important să discutăm despre ce ne va rezerva aceasta după 2020.

Și în țara noastră agricultura joacă un rol extrem de important, însă există încă loc de creștere, potențialul României în sectorul agricol fiind foarte mare. În cadrul conferinței vor fi dicutate subiecte de o deosebită importanță pentru fermieri și agricultura României.

Cum va arăta PAC după 2020 este unul dintre subiectele principale din cadrul evenimentului. Fermierii acordă importanță maximă acestei teme pentru că este important să contribuim și noi la viitoarele prevederi deoarece agricultura ocupă un rol important pentru România. Astfel, Ministerul Agriculturii,împreună cu fermierii ar trebui să stabilească ce este mai bine pentru România și să obținem astfel rezultate mai bune și simplificarea aplicarii PAC, poate creșterea subvențiilor pentru fermierii români, și mai multe fonduri europene.

Legea terenurilor agricole este de asemenea unul dintre puncetele importante care vor fi în dezbatere, precum și absorbția fondurilor europene, dar și colaborarea dintre Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, astfel încat să se obțină rezultate cât mai bune pentru fermieri deoarece spre ex. de la an la an, pagubele create de mistreți în culturile agricole sunt în creștere, iar pierderile înregistrate la porumb din cauza porcilor mistreți în 2017 sunt între 465 — 775 euro la hectar. Vom discuta de asemenea despre secetă și sistemul de irigații în România; cumpărarea și vânzarea terenurilor agricole, cadastrarea; fonduri europene și simplificarea procedurilor, subvenții și situația

plăților; camerele agricole, măsuri fiscale pentru agricultură, bilanțul anului 2017, precum și soluții pentru a avea un 2018 agricol mai bun.

Alături de Dl. Ministru al Agriculturii — Petre DAEA, lectorii invitați sunt: Elena Oana IACOB — Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice; Laurențiu BACIU — Președinte, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR); Emil DUMITRU — Președinte, CN ProAgro; Daniel CONSTANTIN — Fost ministru al Agriculturii si al Mediului; Valeriu TABĂRĂ — Fost Ministru al Agriculturii; Adrian PINTEA — Director General, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA); Radu Codruț ȘTEFĂNESCU — Președinte Director General, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI); Tudorel ANDREI — Președinte, Institutul Național de Statistică, precum și un reprezentant din partea CEC BANK, Ștefan STĂNESCU — Co — Fondator, Agriso și Radu Codruț Ștefănescu — Președinte Director General, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).