Zaman Romania

 Eurostat: Turcia, cel mai mare importator de deșeuri din UE în 2022


Turcia a fost principala destinație a deșeurilor exportate din UE în 2022, ceea ce reprezintă 39 la sută din totalul exporturilor de deșeuri din UE, potrivit celor mai recente date de la Eurostat, citat de Gazete Duvar.

Eurostat a declarat, joi, că exporturile de deșeuri din UE către țările din afara UE au totalizat 32,1 milioane de tone în 2022, o ușoară scădere de 3% față de 2021, iar 12,4 milioane de tone fiind exportate în Turcia, similar cu 2021.

Importurile de deșeuri din țările non-UE au scăzut cu 5% din 2021, însumând 18,7 milioane de tone.

Fondul Mondial pentru Natură susține că aproape 1 milion de tone de plastic sunt „revărsate” în fiecare an în Turcia.

În 2022, exporturile de deșeuri de metale feroase — fier și oțel — s-au ridicat la 17,8 milioane de tone, reprezentând 55% din toate exporturile de deșeuri din UE, inclusiv 10,7 milioane de tone primite de Turcia, ceea ce corespunde la aproape două treimi (60%) din toate deșeurile de metale feroase exportate din UE.

Cantități considerabile de deșeuri de hârtie au fost, de asemenea, exportate din UE anul trecut. 4,9 milioane de tone exportate au reprezentat 15% din exporturile de deșeuri ale UE în 2022, India fiind principala destinație pentru deșeurile de hârtie, primind 30% din totalul de deșeuri.

Toxine periculoase

Arderea deșeurilor provoacă o amenințare gravă pentru sănătate, cei care locuiesc în apropiere suferă de probleme respiratorii, dureri de cap și mâncărimi la ochi. Vaporii toxici pot provoca, de asemenea, dereglări hormonale și șanse mai mari de cancer.

În 2021, Greenpeace a găsit poluanți chimici periculoși în cinci zone din sudul Turciei, unde ambalajele de produse alimentare importate din Regatul Unit au fost arse.

După ce, în mai 2021, un raport Greenpeace a arătat că Turcia s-a transformat într-o destinație principală pentru deșeurile europene, guvernul turc a interzis importul de deșeuri de polimeri, cum ar fi pungi de plastic și pahare din polistiren, în urma protestului public din cauza imaginilor cu gunoiul aruncat ilegal și arse pe marginea drumurilor.

Polimerii sunt elementele de bază sintetice ale materialului folosit pentru a produce multe produse, de la pungi de plastic până la ambalaje alimentare și sticle. Sunt, de asemenea, utilizate pe suprafețe antiaderente, cum ar fi teflonul.