Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vizat din nou Convenția de la Istanbul, care are ca scop prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
La un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor la complexul prezidențial din capitala Ankara, președintele turc a făcut declarații despre controversată Convenției de la Istanbul.
„Impozițiile pe care opoziția încearcă insistent să le mențină prin Convenția de la Istanbul nu au niciun temei. Sloganul că un contract te ține în viață nu are sens decât ca aparat ideologic de luptă pentru grupurile de patrulare. Ei nu știu sau nu vor să vadă imaginea gravă în țările occidentale”.
„Nu contractele, țin (oamenii) în viață”
„Parlamentul European a adoptat directiva privind combaterea violenței în familie la jumătatea acestui an. Turcia a făcut aranjamentele necesare după 2020, așa cum a făcut înainte de 2011. De când am preluat mandatul, am făcut mulți pași revoluționari. Am lansat numeroase proiecte pentru a consolida drepturile femeilor și pentru a le sprijini. ⟨Legea privind protecția familiei și prevenirea violenței împotriva femeilor ⟩ a fost cea mai importantă reglementare”, susține acesta.
Erdogan a susținut că violența împotriva femeilor nu a fost „nici măcar definită ca o infracțiune” până în 2015 în Codul Penal al Turciei.
„Legile, nu contractele, țin (oamenii) în viață”, susține Erdoğan.
Convenția de la Istanbul
Turcia a fost prima țară care a ratificat în 2011 tratatul emblematic al Convenției de la Istanbul, cunoscut oficial ca Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Președintele Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prezidențial la 20 martie 2021, renunțând la tratatul de referință pe motiv că pactul subminează familia.
Unii conservatori au insistat, de asemenea, pentru retragere, spunând că convenția promovează homosexualitatea prin principiul său de nediscriminare pe motive de orientare sexuală.
La 1 iulie 2021, țara a părăsit oficial convenția, declanșând proteste masive și furie din partea grupurilor pentru drepturile femeilor, care credeau că acordul este esențial.
Turcia suferă de rate mari de feminicid. Platforma „We Will Stop Femicides” a raportat 315 de cazuri de femicid și 248 de decese suspecte în 2023.