Zaman Romania

Erdogan critică judecătorii, dar și recunoaște că le dă instrucțiuni

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a criticat pe judecătorii care l-au achitat pe un fost general, dar și recunoște public că a dat instrucțiuni în justiție,  a informat Bold Medya.

Erdogan a făcut observații în cadrul unei conferințe de presă despre cazul generalului Idyidil care a fost achitat după o condamnare pe viață.

„Este o dezvoltare foarte supărătoare pentru sistemul judiciar turc, nimic de  înțeles. Cum ar putea o instanță să ia astfel de decizii? Am dat ordinele necesare ”, a declarat Erdogan.

Locotenentul general Metin İyidil a fost reținut în cursul derulării  procesului judiciar timp de trei ani și condamnat pe viață la  închisoare pentru presupusa sa implicare în tentativa de lovitură de stat. Cu toate acestea, instanța de apel a anulat hotărârea instanței inferioare cu privire la apelul lui Iidid și a hotărât achitarea și eliberarea lui Iidil. După o perioadă scurtă, locotenentul a fost arestat din nou.

30.000 de militari turci din armata turcă au fost demiși după lovitura de stat eșuată din15 iulie 2016. Mai mult, regimul lui Erdogan a demis peste 5.000 de judecători și procurori în ultimii trei ani, iar aproximativ 2.500 dintre ei au fost aruncați în spatele gratiilor.