Zaman Romania

Erdogan isi organizează propria lovitură de stat politică*

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a răspuns la lovitura de stat militară eșuata cu echivalentul propriei lovituri de stat politice. De weekend-ul trecut , zeci de mii de turci au fost arestați sau concediați de la locurile lor de muncă : nu doar ofițerii militari implicați în rebeliune , ci și profesori , profesori universitari , judecători și mii de alți funcționari publici . A fost declarată starea de urgență; sute de școli au fost închise ; zeci de jurnaliști s-au trezit cu acreditarile revocate . Potrivit turcilor care monitorizeaza epurarea , cei vizați includ nu doar susținătorii liderului islamic exilat pe care Dl. Erdogan dă vina pentru lovitura de stat dar, de asemenea, oricare persoană suspectată de a nu susține guvernul său , inclusiv membrii grupurilor minoritare și liberalii secularisti.

Dl. Erdogan, care a numit puciul eșuat ” dar de la Dumnezeu”, nu doar ca actioneaza pentru a consolida în continuare ceea ce deja a devenit un regim autoritar . El încearcă, de asemenea, să forțeze Statele Unite , aliat al Turciei la NATO , sa ajute represiunea sa – în special prin predarea presupusului organizator al loviturii de stat , clericul din Pennsylvania Fethullah Gulen . Administrația Obama se opune pe bună dreptate – și trebuie să continue să facă acest lucru , chiar dacă aceasta înseamnă o încetare în cooperarea cu Turcia împotriva Statului Islamic.

Dl. Gulen conduce o mișcare pașnică (dacă este un secret, islamică), fondatoare a multiple școli in Turcia , Statele Unite și în alte părți ale lumii . De ani de zile , adeptii săi din poliția turcă și judiciar au fost aliati cu propriul partid islamist al d- lui Erdogan – în mod ironic , cele două parti s-au unit pentru a curăța armata turcă de ofițerii suspectați de organizarea loviturii de stat . Dar, cei doi lideri au căzut in conflict la sfârșitul anului 2013 , când guvernul a actionat pentru a închide unele școli Guleniste și procurorii suspectați de a fi simpatizanti Gulenisti au sesizat cazuri majore de corupție împotriva guvernului.

Dl. Erdogan a efectuat de atunci epurări ale poliției , justiției și presei pentru a elimina adeptii domnului Gulen , și nu este surprinzător faptul că da vina tentativei de lovitură de stat pe rivalul său . Ceea ce el nu a oferit sunt dovezile că un bărbat în vârstă de 75 de ani, limitat la o comunitate la distanță în Poconos a orchestrat cumva o revoltă militară pe teritoriul Turciei . Remarcabil, ministrul de externe al domnului Erdogan , Mevlut Cavusoglu , a declarat pentru The Post, marți, că nu ar fi nevoie de dovezi. ” Ei ar trebui să înțeleagă , nu au nevoie de nici o dovadă „, a declarat Dl. Çavusoğlu despre administrația Obama.

Iata ca au . Cu toate că Statele Unite au un tratat de extrădare cu Turcia , dl Gulen nu poate fi arestat sau repatriat, fara ca Turcia sa poata convinge Departamentul de Justiție și instanțele federale că acesta poate fi acuzat intemeiat de infractiune . ( Legat de subiect , dl Gulen a negat orice implicare în lovitura de stat . ) Cu alte cuvinte, el nu poate fi tratat ca opozantii d- lui Erdogan aflati in Turcia și măturat fără niciun proces.

Presedintele Obama se pare că a încercat să explice acest lucru domnului Erdogan într -un apel telefonic marți. Potrivit purtătorului de cuvânt Josh Earnest , domnul Obama a spus că ” Statele Unite nu sprijină persoanele care au conspirat pentru a răsturna guvernele alese în mod democratic „, dar, de asemenea, că ” Statele Unite urmează statul de drept . ” Nu va fi surprinzător dacă dl . Erdogan nu acceptă acest răspuns , sau daca încearcă să folosească relația militară a Turciei cu Statele Unite – inclusiv utilizarea de catre SUA a Bazei aeriene Incirlik pentru bombardarea țintelor de Stat Islamic – ca si instrument de negociere. Chiar si asa: Dl. Erdogan trebuie să înțeleagă că Statele Unite nu pot fi hărțuite pentru a participa la consolidarea dictaturii sale.

Sursa: *Consiliul editorial al Washington Post, publicat în data de 21.07.2016 (traducere din engleză)