Zaman Romania

Erdogan continuă epurările. Două posturi de televiziune din Turcia au fost închise.

Autoritatea de radiodifuziune din Turcia, RTUK, a suspendat două programe de televiziune, în cadrul cărora preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost criticat, a informat joi cotidianul turc Hurriyet, potrivit site-ului agenţiei DPA.

Un talk-show critic la adresa guvernului difuzat de televiziunea Halk TV a fost suspendat de cinci ori, în timp ce un program de ştiri de la Fox TV nu va fi difuzat timp de trei zile, anunţă Hurriyet, care citează o decizie RTUK. Ambele posturi de televiziune au fost amendate.

Pe 10 decembrie, prezentatorul Fox TV, Fatih Portakal, a criticat presiunea asupra opoziţiei, argumentând că oamenii nu îndrăznesc nici măcar să protesteze paşnic faţă de creşterea preţului gazelor naturale.

Erdogan l-a criticat dur pe prezentatorul Fox TV, al cărui nume de familie înseamnă portocală. Erdogan a vorbit despre „o portocală” sau „citrice” care îi îndeamnă pe oameni să iasă pe străzi. „Cunoaşte-ţi limitele”, a ameninţat Erdogan.

Doi recunoscuţi actori de comedie, Metin Akpinar şi Mujdat Gezen, au apărut la talk-showul de la Halk TV pe 21 decembrie, criticând lipsa democraţiei în Turcia.

Cei doi sunt în curs de investigare pentru insultarea lui Erdogan, iar o instanţă l-a impus luni celor doi o interdicţie de călătorie.

În Turcia, zeci de jurnalişti au fost arestaţi, iar zeci de instituţii media au fost închise după încercarea de lovitură de stat eşuată din 2016.