Zaman Romania

Drame contemporane: Afganistan: Peste 125.000 de persoane strămutate în prima jumătate a anului din cauza conflictului (ONU)

Afgani la Kunduz asteptand asistenţă umanitară.Des Afghans à Kunduz attendant de l'assistance humanitaire. Photo OCHA/Mohammad Sadiq Zaheer ?

Mai mult de 22.000 de persoane și-au părăsit căminele în ultimele două săptămâni, conform datelor furnizate de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Zonele cele mai afectate au fost nordul și nord-estul Afganistanului, de unde provin 45% dintre persoanele strămutate, urmate de 27% în sudul țării, 9% în vest și 12% în estul și centrul Afganistanului.

 Mai mult de 125.000 de afgani au fost nevoiți să-și părăsească locuințele de la începutul acestui an din cauza conflictului în desfășurare în țară, a anunțat luni Organizația Națiunilor Unite ( DPA)

 

Mai mult de 22.000 de persoane și-au părăsit căminele în ultimele două săptămâni, conform datelor furnizate de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Cu toate acestea, OCHA a afirmat că datele indică o scădere cu 28% a acestor cifre comparativ cu anul trecut. Printre motivele oferite de analiștii OCHA se numără și faptul că luptele continuă în aceleași zone ca și anul trecut, ceea ce înseamnă că mulți localnici deja și-au părăsit casele. Pe de alta parte, creșterea sărăciei înseamnă de asemenea că unii afgani nu mai dispun de resursele necesare pentru a-și muta familiile numeroase în alte părți, au estimat analiștii.

În Afganistan insecuritatea a crescut în orașe considerate anterior drept sigure. Capitala Kabul, de exemplu, a fost atacată cu regularitate de talibani și de militanții Statului Islamic. Sute de civili au fost uciși sau răniți în atacuri începând din luna ianuarie.