Diplomați turci au fost acuzați de trafic de persoane, fraudă, încălcare a contractului și încălcarea legilor muncii și salariale din SUA, conform Nordic Monitor.
Hüsnü Sinan Ertay, fostul șef adjunct, al doilea cel mai înalt grad diplomat de la ambasada Turciei din Washington și soția sa, Anıl Özge Ertay, consilier diplomatic, sunt acuzați că au traficat-o pe ca, din Filipine în Statele Unite.
Plângerea, depusă pe 5 mai, la Tribunalul Districtual din SUA pentru Districtul Columbia, îi acuză pe cei doi că nu i-au plătit Agdipei salariul de drept, că i-au refuzat nevoile de bază și că au amenințat-o cu deportarea pentru a o controla.
Potrivit acuzațiilor, Ertay i-au promis lui Agdipa un loc de muncă ca dădacă cu salarii corecte și o cameră privată în casa lor din Washington, situată într-o comunitate închisă de pe Embassy Park Drive NW.
80 de ore pe săptămână
Avocații lui Agdipa spun că aceasta a sosit la Washington în februarie 2020, așteptându-se la condițiile prevăzute în contractul ei de muncă – o săptămână de lucru de 35 de ore la 14 dolari pe oră.
Agdipa ar fi fost forțată să lucreze mai mult de 80 de ore pe săptămână, îndatoririle ei extinzându-se dincolo de îngrijirea copiilor, până la curățenie, gătit și chiar grădinărit.
În ciuda faptului că era de gardă non-stop pentru a satisface cerințele Ertay, ea nu a primit niciodată compensații pentru orele suplimentare.
Forțată să returneze salariul
În plângere se precizează că, deși Agdipa a fost plătită cu salariul de bază prin transferuri de bani pe mobil, aceștia au obligat-o în mod regulat să retragă sume mari de numerar din contul ei și să le predea înapoi.
De exemplu, în iunie 2020, Agdipa a fost plătită inițial cu 1.960 dolari pe lună, dar apoi a fost forțată să returneze 1.350 dolari, lăsând-o cu doar 610 dolari.
Pe parcursul a 15 luni, Agdipa susține că i s-a cerut să returneze familiei Ertay aproximativ o treime din salariul ei, în valoare de aproximativ 9.450 de dolari.
Închisă în subsol
Avocații ei spun că a suferit abuzuri verbale, a fost lipsită de mese obișnuite și nu a avut voie să socializeze cu alte bone. La un moment dat, Agdipa a fost închisă într-un subsol fără ferestre, unde dormea, deși contractul ei promitea o cameră privată.
Procesul mai susține că diplomații turci au intervenit atunci când Biroul pentru Misiuni Străine (OFM) al Departamentului de Stat al SUA a efectuat un control standard pentru a se asigura că Agdipa a fost tratată în conformitate cu contractul.
Ertay i-ar fi instruit Agdipa să mintă oficialii OFM cu privire la condițiile ei de muncă, obligând-o să pretindă în mod fals că i se plătește salariul convenit. Când legile muncii din SUA au crescut salariul minim pentru lucrătorii casnici în iulie 2020, Ertays a emis un contract revizuit pentru Agdipa, dar termenii noului contract nu au fost niciodată respectați pe deplin, potrivit procesului.
Amenințată cu deportarea
Cuplul este, de asemenea, acuzat că a făcut amenințări repetate de a suna poliția și oficialii de imigrare pentru a o deporta pe Agdipa dacă aceasta s-a plâns de condiții sau a încercat să-și părăsească locul de muncă.
Plângerea afirmă că Ertay au exploatat statutul vulnerabil de imigrație al Agdipa și lipsa cunoștințelor despre legile muncii din SUA pentru a menține controlul asupra ei.
Ambasada Filipinelor la Washington a intervenit
Situația a escaladat pe 5 mai 2021, când Agdipa a fugit de casa Ertay după o confruntare abuzivă. Lăsând în urmă majoritatea bunurilor sale, ea și-a căutat refugiu la o cunoștință filipineză din cartier. Ulterior, atașatul de muncă de la Ambasada Filipinelor la Washington a intervenit, îndrumat-o pe Agdipa către servicii juridice care au ajutat-o să rămână în siguranță și să urmeze acțiuni în justiție.
Deși guvernul SUA a fost anunțat când Agdipa a depus mărturie despre abuz și muncă forțată, nu au fost depuse acuzații penale împotriva diplomaților turci. Procesul, totuși, susține încălcări multiple, inclusiv în temeiul Legii federale de reautorizare a protecției victimelor traficului și violenței (TVPRA), Legea privind standardele echitabile de muncă (FLSA), Legea privind revizuirea salariului minim din D.C. și Legea privind plata și colectarea salariilor din D.C.
Viitorul cazului rămâne incert, mai ales pentru că Ertay, care nu mai sunt detașați la Washington, au revenit de atunci în funcții de conducere la Ministerul de Externe la Ankara.