Dr. Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), membru al Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv a Tezaurului, consideră că statului român îi lipsește internaționalizarea acestei chestiuni.
Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, despre Tezaur: Statului român îi lipsește internaționalizarea problemei
Consilierul BNR a participat marți la dezbaterea cu titlul „Tezaurul României la Moscova. 100 de ani mai târziu”, desfășurată în expoziția permanentă „Tezaurul Istoric” a MNIR, în organizarea instituției gazdă în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și BNR.
În opinia acestuia, Comisia comună româno-rusă este deja o punte de legătură care oferă un contact.
„Comisia a acționat și a făcut tot ce a putut la nivelul ei ca să se continue discuțiile. Era mai bine fără comisie? Eu zic că e mai bine cu comisie. E deja o punte de legătură, cât de mică, ce îți oferă acest contact. Partea rusă, într-un protocol, spune la un moment dat: ‘Partea rusă recunoaște că BNR și-a depus Tezaurul la Moscova… și rămâne ca sarcină a părții ruse să caute documente care să ateste acest lucru’. Deci, ei, într-un fel, recunosc protocoalele semnate”, a subliniat Păunescu.
„Pentru noi, Banca Națională vă spun că e momentul să ne retragem din Comisie. În sensul că noi am predat Comisiei tot ce aveam de bunurile Băncii Naționale și că nu avem ce să mai arătăm și să mai demonstrăm”, a adăugat consilierul.
Volumul „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani”, de Marian Voicu, prezentat în cadrul evenimentului de la MNIR, ar trebui să fie și pe masa de lucru a Comisiei și ar trebuie tradus în limba rusă și în limba engleză.
De asemenea, părțile au convenit ca următoarea sesiune a comisiei să aibă loc în Federația Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017.