Zaman Romania

Dezacordul UE/Rusia privind Ucraina, mereu în vigoare

Alianța Nord-Atlantică și Rusia sunt într-un ‘dezacord profund’ în privința crizei din Ucraina, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a mai spus că statele aliate își reiterează sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și nu vor recunoaște anexarea ‘ilegală și ilegitimă’ a peninsulei Crimeea de către Rusia.

Stoltenberg: NATO și Rusia sunt în continuare într-un dezacord profund în privința crizei din Ucraina

 

„Situația din estul Ucrainei rămâne extrem de îngrijorătoare”, a precizat Stoltenberg într-un comunicat după o reuniune cu ușile închise a Consiliului NATO-Rusia care a avut loc la sediul Alianței de la Bruxelles.

Încălcările acordului de încetare a focului au atins niveluri record în ultimele luni. Armamentul  greu nu a fost retras. Iar observatori ai OSCE au fost luați drept ținte în mod repetat”,  secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,

 

Stoltenberg a reamintit că Acordurile de la Minsk oferă un plan pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei și a făcut din nou apel la toți semnatarii să își respecte angajamentele.

„Aliații cer Rusiei să își folosească influența considerabilă asupra militanților (rebelii proruși din estul Ucrainei — n.r.) pentru ca aceștia să își respecte pe deplin angajamentele”, a spus secretarul general al NATO.

Consiliul NATO-Rusia, singurul canal de dialog al Alianței cu Moscova, s-a întâlnit ultima dată în iulie, înainte de alegerea ca președinte al SUA a lui Donald Trump, care a stârnit îngrijorare cu afirmațiile sale repetate în favoarea președintelui rus Vladimir Putin, în pofida atitudinii tot mai agresive a Rusiei față de Washington, comentează DPA.

Consiliul NATO-Rusia a fost suspendat de către Alianță în iunie 2014, relațiile dintre cele două părți ajungând la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece din cauza anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei. Dialogul s-a reluat în aprilie 2016.

http://www.nato.int/cps/fr/natohq/news.htm;https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/nato-reassures-russia-over-troop-deployments/