Zaman Romania

Demirtaș, aflat după gratii „În toate închisorile din Turcia are loc o tragedie umană.”

Selahattin Demirtaș, fostul președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd, a descris situația actuală din închisorile din Turcia drept o „tragedie umană”, relatează Turkish Minutes.

Rușen Çakır, un jurnalist turc independent, a realizat un interviu cu politicianul aflat  după gratii, în care acesta a  răspuns la întrebări despre peisajul politic actual, precum și situația sa personală.

„În toate închisorile din țară are loc o tragedie umană. Nu ar fi corect pentru mine să fac mare lucru din faptul că nu-mi pot vedea ambele fiice în același timp, în timp ce există probleme serioase în închisori, de la moarte la tortură și de la izolare la probleme de sănătate „. a susținut politicianul.

Demirtaș a fost arestat din cauza legăturilor cu PKK,  în noiembrie 2016 și de atunci este în închisoare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 20 noiembrie 2018 a decis că arestul preventiv al lui Demirtaș a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, solicitând eliberarea acestuia.

Cu toate acestea, președintele Recep Tayyip Erdoğan a susținut că decizia curții europene nu obligă cu nimic Turcia. În urma declarațiilor lui Erdoğan, instanțele locale au respins mai multe cereri de eliberare a lui Demirtaș depuse de avocații săi.

Parlamentul a adoptat în aprilie un proiect de lege pentru a reduce răspândirea COVID-19 în închisori, care a asigurat eliberarea unei treimi din prizonieri, reducând numărul total de deținuți de la 300.000. Cu toate acestea legea explude deținuții politici.