Zaman Romania

Decizia de condamnare a deputatului pro-kurd a ajuns în parlament. Ridicarea imunității este în așteptare

Decizia de condamnare definitivă a deputatului pro-kurd Ömer Faruk Gergerlioğlu a ajuns în parlamentul de la Ankara. Activistul așteaptă în parlament să fie citită în plen decizia de ridicare a imunității, conform presei turcești.  

Sentința Curții de Casație a Turciei, care a decis o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare acordată activistului pentru drepturile omului  sub acuzația de propagandă teroristă, a ajuns în parlament.

“ Eu voi fi prezent în parlament. Voi fi primul deputat din istoria țării căruia i se citește decizia în față. Nu voi ieși din parlament pentru a mă preda poliției” a susținut deputatul.

Conform legislației turce, poliția nu are voie să intre în parlament. De asemenea, parlamentul nu are o dată limită până să citească decizia de ridicare a imunității.

Mai mulți activiști și utilizatori de pe rețelele de socializare au pornit o campanie de susține a deputatului turc. Sute de postări au fost publicate cu tag-ul #GergerlioğluYalnızDeğildir ( Gergerlioglu nu este singur)

Ce s-a întâmplat?

Gergerlioğlu este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat care se află în război în Turcia pentru autonomia kurdă de aproape 40 de ani.

Curtea de Casație a decis că avocatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru aceasta”.

Cazuri similare

Enis Berberoğlu a fost ales în funcția de parlamentar în partidul de opoziție, Republicii Populare Republicane (CHP). Cu toate că acesta a solicitat Curții de Casație suspendarea executări, hotărârea definitivă asupra lui Berberoğlu a fost citită la Adunarea Generală a Parlamentului din 4 iunie 2020 și a fost eliminat de statutul de deputat.

Deputatul a fost condamnat, în 2017, de o instanță din Turcia la 25 de ani de închisoare pentru spionaj după ce a furnizat unui ziar de opoziție imagini video cu un convoi de camioane turcești în drum spre Siria, în ianuarie 2014.