Zaman Romania

De Ziua Unirii, Ministrul Culturii deplânge scăderea investiţiilor în cultură

Ministrul Ionuț Vulpescu: Solidaritatea socială este minimă și legile nu sunt respectate pentru că nu investim în cultură

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, a declarat marți, la Iași, că lipsa de mai mulți ani investițiilor în sistemele de cultură și în educație din România au făcut ca solidaritatea socială să fie minimă și legile să nu fie respectate.

Vulpescu a declarat, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii, că pe fondul bugetului mic alocat culturii, românii își pierd identitatea.

„Cea mai frumoasă omagiere a trecutului este construirea unui viitor demn. Cultura este cea care ne definește și ne structurează. Ani de zile ni s-a spus că nu sunt bani pentru cultură din cauză că economia merge prost. Ne-a luat prea mult timp pentru a înțelege că economia merge prost, solidaritatea socială e minimă, legile nu sunt respectate din cauză că de decenii întregi nu investim suficient, chiar și în condiții de criză, în cultură și în educație. Nu mai știm cine suntem și ne-am pierdut demnitatea. Nu mai avem identitate. Deci, totul e posibil. Acum suntem deciși să schimbăm lucrurile. Nu existăm pentru că așa vor alții, ci pentru că așa am vrut și vrem noi. Suntem parte cu drepturi egale a comunității europene și avem ce oferi partenerilor noștri”, a afirmat Vulpescu.

Pe de altă parte, ministrul Culturii a menționat că generația care a înfăptuit Unirea de la 1859 a oferit românilor un model de proiect de țară, care ar trebui urmat. El a precizat că românii au de ales între un discurs al dezbinării și al subculturii sinucigașe și între „o schimbare radicală în felul în care ne vedem noi toți viitorul, relațiile dintre noi”.

„Aceia care au făcut Unirea Principatelor, generația pașoptistă, ne-au mai lăsat o moștenire la fel de prețioasă — arta de a face un proiect de țară și strategia prin care el poate deveni realitate. Realismul și idealismul s-au împletit fericit și au dus România în modernitate. Acum, împreună trebuie să ducem România în noua modernitate, cea a democrației, libertății, solidarității, dezvoltării durabile, o modernitate a omului și a umanismului”. Agerpres.