De curând, la Biblioteca Judeţeană George Coşbuc Bistriţa Năsăud a avut loc Concursul Regional literar şi artistic „Scrisori de mai”, organizat de Palatul Copiilor Bistriţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean BN, cu Biblioteca şi cu Revista Mişcarea literară. Proiectul a fost cuprins între „Ziua Mondială a Cărţii pentru Copii”, când a fost lansat la Casa Memorială Andrei Mureşanu, prin grija bibliotecarei Angela Costin, şi evenimentul „Porţi deschise la Bibliotecă”, fiind coordonat şi de profesoarele Iulia Istrate, Diana Morar şi Ionela-Silvia Nuşfelan.
Directorul Bibliotecii, poetul Ioan Pintea, şi-a exprimat satisfacţia pentru parteneriatul de succes cu Palatul şi bucuria de a-l avea oaspete pe poetul clujean Vasile Igna. Scriitorul invitat a fost prezentat de Olimpiu Nuşfelean, directorul Revistei „Mişcarea literară”, care a dezvăluit aspecte esenţiale ale personalităţii literare şi diplomatice a Scriitorului.
Prezenţa poetului Vasile Igna, onorantă pentru eveniment, a fost determinată suplimentar de faptul că, în concursul „Scrisori de mai”, elevii gimnaziştii erau invitaţi să le scrie motanilor Spirt sau/ şi lui… Arpagic. Cei mai mici actori de la Palat – Alex Rus, Ioana Părăuan, Bogdan Tabără, Patric Rus, Teodora Burje, Matei Flonta şi Călin Tudurachi, costumaţi în pisici, au interpretat poezia „Spirt”. Participanţii au beneficiat şi de lectura publică a autorului, printr-un amplu poem din cartea „5 pisoi mai mari, 5 pisici mai mici şi un castel cu 5 pitici”, semnată de Vasile Igna şi apărută la Editura Limes, Cluj-Napoca, în 2009. Şi Ana Blandiana a fost cu gândul şi inima alături, miercuri, 31 mai a. c, între orele 15-17, transmiţând Micilor Blandieni Bistriţeni şi colaboratorilor preţuirea sa.
Juriul, format din poetele Mirela Orban, Andreea Gal şi din artistul plastic Paul Târziu, avându-l ca preşedinte şi sfătuitor pe poetul Vasile Igna, cu profesionalism, meticulozitate şi imparţialitate, a desemnat câştigătorii. Prezentă la eveniment, poeta Mirela Orban a făcut o sinteză a celor mai importante aspecte sesizate în evaluarea scrisorilor, citind, de dragul creaţilor adolescentine, o poezie proprie, de dragoste, scrisă pe când era în liceu.Menut Maximinian