Discursul rostit de preşedintele Franţei Emmanuel Macron a fost calificat drept „It’s a wide-ranging and energetic speech: ”Schimbările climatice au fost punctul central al alocuţiunii lui Macron care a obişnuit lumea politicii internaţionale cu luările sale de cuvânt curajoase, reuşind să afime locul şi rolul Franţei în marile dezvoltări ale geopoliticii.
Discursul său e axat pe rolul şi locul Uniunii Europene şi pe dezvoltarea economică, despre care însă el spune că nu e „o finalitate în sine„. Creşterea economică nu este o finalitate ci rămâne un mijloc, o unealtă.
”Vorbind despre criza mondializării pe care omenirea o străbate,despre lumea care este fragmentată din cauza evenimentelor economice sau geopolitice, Macron afirmă că „creşterea economică „ este din ce în ce mai puţin justă, din ce în ce mai nedreaptă.Concentrarea pe 1% dintre cei mai bogaţi este mereu repetitivă iar economia devine una a „superstarurilor „, focalizată pe îmbogăţirea celor care sunt deja bogaţi.
https://www.youtube.com/watch?v=QtUgVQFnoqI
Uniunea Europeană trebuie să se integreze mai mult şi să-şi dezvolte o politică externă comună mai unită şi mai puternică, a afirmat cancelarul german Angela Merkel în discursul susţinut la forumul de la Davos, în care a criticat ”egoismele naţionale” şi ”populismul”, cu aluzii critice la Donald Trump şi aprecieri la adresa lui Emmanuel Macron, şi şi-a apărat din nou politica uşilor deschise faţă de migranţi.
”Trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini”, a spus ea conform agenţiei DPA, estimând că până în prezent Uniunea Europeană a fost prea ezitantă în faţa crizelor din Orientul Mijlociu şi Africa. Făcând aluzie la politicile comerciale izolaţioniste pentru care pledează preşedintele american Donald Trump, şefa guvernului de la Berlin a estimat că ”protecţionismul nu este răspunsul potrivit” în faţa nemulţumirilor provocate de globalizare şi că statele care se plâng că pierd din cauza acestei globalizări ar trebui să caute soluţii tot în mecanismele multilaterale, nicidecum în politici naţionale sau unilaterale.
Angela Merkel a lăudat abordarea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care dă un ”impuls suplimentar” proiectului european, despre care a apreciat că va putea avansa odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, deşi a descris Brexitul drept o decizie ”regretabilă”.
Cât despre situaţia politică internă din Germania şi negocierile pe care le poartă cu social-democraţii în vederea unei noi coaliţii, Merkel a insistat că obiectivul ei este să poată forma un ”guvern stabil” care să garanteze mai departe bunăstarea Germaniei
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat marţi, la Forumul Economic de la Davos, că intenţionează să semneze versiunea revizuită a Parteneriatului Trans-Pacific (TPP). Forma finală a textului a fost convenită în aceeaşi zi, la Tokyo, de reprezentanţii comerciali a 11 ţări, transmite Reuters. Canada a insistat să îşi protejeze aşa-numitele „industrii culturale”, dar marile sindicate şi un grup care reprezintă interesele producătorilor de piese auto au arătat că TPP va duce la pierderea unor locuri de muncă. Ministrul canadian al comerţului a declarat însă presei, la Toronto, că tratatul va permite pentru prima dată accesul liber pe piaţa auto a Japoniei. Tratatul urmează să fie semnat în martie, în Chile. Succesul TPP a coincis cu începerea celei de-a şasea runde de negocieri – penultima – pentru revizuirea NAFTA, Acordul de Liber Schimb în America de Nord între Canada, Statele Unite şi Mexic. Preşedintele american Donald Trump insistă asupra obţinerii unor condiţii mai avantajoase pentru ţara sa, ameninţând că în caz contrar SUA se vor retrage, aşa cum au procedat şi în cazul TPP.
Decizia de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific a fost printre primele luate de Trump, în ianuarie anul trecut, imediat după instalarea la Casa Albă Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va participa săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, a confirmat marţi Casa Albă. Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, H.R. McMaster, citat de Reuters, a precizat că Trump se va întâlni în Elveţia cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Ruandei, Paul Kagame, şi cu cel al Elveţiei, Alain Berset. EFE reaminteşte că pe agenda preşedintelui american figura deja o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May.
https://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2018