Zaman Romania

Cum se repară gafele: Trump la Davos

Preşedintele american Donald Trump l-a rugat vineri pe liderul rwandez Paul Kagame, preşedintele Uniunii Africane (UA), să transmită „sentimentele sale călduroase” şefilor de stat de pe continentul african, care şi-au exprimat recent nemulţumirea în legătură cu afirmaţii „jignitoare” atribuite preşedintelui american, informează AFP.

Uniunea Africană, ce se va reuni într-un summit în perioada 28-29 ianuarie în capitala Etiopiei, Addis Abeba, a condamnat la mijlocul lui ianuarie afirmaţiile „jignitoare” ale lui Donald Trump la adresa mai multor naţiuni africane, calificate drept „ţări de rahat”, în declaraţii transmise de mass-media.

Ştiu că voi (UA) vă reuniţi în curând şi vă rog să transmiteţi sentimentele mele călduroase” liderilor africani, a declarat preşedintele american după o întrevedere cu omologul său rwandez, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia.

Copleşindu-şi interlocutorul cu afirmaţii elogioase, Donald Trump a vorbit despre o „excelentă discuţie”, „absolut minunată” pe care a avut-o cu şeful acestui stat african şi pe care a avut „marea onoare” să-l întâlnească la Davos.

La rândul său, Kagame a estimat că întrevederea a fost una „bună”, adăugând că ei doi au discutat despre economie şi schimburi comerciale.Preşedintele american nu a răspuns la întrebări strigate din sală şi care doreau să afle dacă cei doi au evocat afirmaţiile despre „ţările de rahat”.

Forumul Economic Mondial de la Davos reuneşte începând de marţi mii de mari directori de companii, finanţişti bogaţi şi lideri politici.

Afirmaţiile lui Trump, făcute în timpul unei reuniuni privind un proiect bipartizan care propune limitarea regrupărilor familiale şi restrângerea accesului la loteria vizelor în SUA, au declanşat un val de indignare. Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a deplâns afirmaţiile, spunând că sunt ”rasiste”, ”şocante” şi ”ruşinoase”. Trump s-a apărat printr-o declaraţie alambicată, afirmând că „limbajul pe care l-am folosit în timpul reuniunii a fost dur, dar nu am folosit aceste cuvinte”. „Nu sunt rasist. Pot să vă spun că sunt persoana cea mai puţin rasistă pe care aţi intervievat-o vreodată”, le-a transmis jurnaliştilor preşedintele american.

http://www.wokv.com/news/national-govt–politics/the-latest-trump-departs-switzerland-after-davos-address/897qfeX8c0aD9JzW9csCzH/

http://www.liberation.fr/planete/2018/01/26/trump-adresse-de-davos-ses-sentiments-chaleureux-aux-africains_1625368