Zaman Romania

CULTURA OREZULUI ÎN ROMÂNIA

Lipsa erbicidelor omologate pe piaţa din România duce la scăderea producţiei şi diminuarea veniturilor producătorilor.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu procesatorii şi cultivatorii de orez, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă acest sector în vederea identificării soluţiilor pentru a veni în sprijinul acestora.

Principalele probleme semnalate în cadrul şedinţei, la care au participat şi secretarul de stat Daniel Botănoiu şi experţi tehnici din cadrul ministerului, au făcut referire la lipsa erbicidelor omologate pe piaţa din România, fapt ce duce la scăderea producţiei şi diminuarea veniturilor producătorilor.

Cultura de orez din România este susţinută prin politicile agricole promovate de MADRâ

„În acest sens, Doina Băiculescu, directorul Autorităţii Naţionale Fitosanitare, i-a asigurat de toată disponibilitatea instituţiei pe care o reprezintă pentru a găsi posibilităţile legale pentru a-i sprijini pe cultivatori”.

Printre temele abordate s-au mai regăsit: plata pentru sprijinul cuplat, preţul de vânzare al orezului, perspectivele pentru acest sector după 2020, realizarea unor investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, importanţa acordării la timp a subvenţiilor APIA, dar şi valorificarea producţiei locale de orez pe piaţa românească. Majoritatea celor prezenţi a semnalat importanţa reabilitării de sectorului de irigaţii şi al desecării, încurajându-se astfel creşterea producţiei.

De asemenea, s-a discutat necesitatea conturării unui punct de vedere comun privind importurile de orez din ţări terţe, care va trebui susţinut alături de restul agricultorilor din Uniunea Europeană în vederea protejării cultivatorilor europeni de orez.

Cultura orezului în România.Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a iniţiat această întâlnire cu reprezentanţi Institutului de Cercetare de la Brăila, precum şi cu procesatorii şi cultivatorii de orez din România

„Cultura de orez din România este susţinută prin politicile agricole promovate de MADR, aceasta ocupând în prezent 8.360 hectare cultivate, deşi există suprafeţe pretabile pentru cultura orezului în toată lunca Dunării. Pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă acest sector şi ţinând cont de viitorul Politicii Agricole Comune, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a iniţiat această întâlnire cu reprezentanţi Institutului de Cercetare de la Brăila, precum şi cu procesatorii şi cultivatorii de orez din România