Zaman Romania

Cu cărţile pe faţă:Germania cere Iranului să nu mai acorde sprijin militanților din Siria și Irak

Iranul trebuie să renunțe la a mai susține grupurile armate din Siria și Irak care contribuie la destabilizarea Orientului Mijlociu dacă dorește relații bune cu Occidentul, a declarat luni ministrul de externe german Sigmar Gabriel, relatează Reuters. ‘În multe conflicte din regiune, Iranul joacă un rol dificil, în special în Irak și Siria’, a declarat Sigmar Gabriel în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian.

‘Mesajul este acela că suntem gata să lucrăm cu noul guvern, însă ne așteptăm ca Iranul să se comporte în mod responsabil în regiune, pentru a sprijini nu teroarea, ci politica păcii’, a spus șeful diplomației germane, referindu-se la realegerea președintelui reformist Hassan Rohani.

‘Când se va întâmpla acest lucru, atunci va reveni și încrederea în acest loc’, a mai spus el.

La rândul său, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian , a cerut Iranului să implementeze acordul nuclear din 2015 încheiat cu marile puteri, acord care a condus la ridicarea majorității sancțiunilor impuse Teheranului în schimbul reducerii programului nuclear iranian.


 

Sursa: http://basedoc.diplomatie.gouv.fr/vues/Kiosque/FranceDiplomatie/kiosque.php?type=bafr