Zaman Romania

Criza coreeană în centrul atenţiei

"Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla ar fi să intrăm ca somnambulii într-un război care ar putea avea circumstanţe dramatice", a spus secretarul general al ONU în cadrul unei vizite la Tokyo

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi că există riscul de a intra „ca somnambulii” în război în legătură cu Coreea de Nord şi a insistat pe importanţa menţinerii contactelor diplomatice în vederea denuclearizării Peninsulei Coreea.
https://www.japantimes.co.jp/news/2017/12/14/national/politics-diplomacy/tokyo-u-n-chief-antonio-guterres-warns-sleepwalking-war-north-korea/#.WjJZqFVl_Dc

Antonio Guterres a subliniat că sancţiunile adoptate de-a lungul timpului de Consiliul de Securitate al ONU pentru a determina Phenianul să renunţe la programele sale balistic şi nuclear trebuie respectate „de către Coreea de Nord în primul rând, dar şi puse complet în aplicare de toate celelalte ţări al căror rol este crucial”.

Secretarul general adjunct al ONU pe probleme politice, americanul Jeffrey Feltman, a vizitat Coreea Nord, ajungând la concluzia că „nord-coreenii sunt de acord să considere că e important să se evite războiul”

„Unitatea Consiliului de Securitate este esenţială. (…) Dar este crucial să se lase şi posibilitatea contactelor diplomatice pentru a permite ca denuclearizarea să se facă în mod paşnic. E important ca toate părţile să înţeleagă că este urgent să se găsească o soluţie”.

Săptămâna trecută, secretarul general adjunct al ONU pe probleme politice, americanul Jeffrey Feltman, a vizitat Coreea Nord, ajungând la concluzia că „nord-coreenii sunt de acord să considere că e important să se evite războiul”. „Avem nevoie de o soluţie politică şi de reducerea tensiunilor. Nu avem timp de pierdut”.

http://www.rfi.fr/asie-pacifique/20171213-retour-coree-nord-responsable-onu-rend-compte-visite-feltman.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat că SUA sunt gata să lanseze discuţii cu Coreea de Nord „fără condiţii prealabile”

Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat că SUA sunt gata să lanseze discuţii cu Coreea de Nord „fără condiţii prealabile”, chiar dacă sunt pregătite în continuare să obţină prin orice mijloace, inclusiv militare, renunţarea de către Phenian la arma nucleară. Întrebat în legătură cu aceste afirmaţii ale şefului diplomaţiei americane, secretarul general al ONU a menţionat că nu doreşte să „comenteze în legătură cu formulări care uneori ar putea să nu redea exact gândirea” guvernului american.

„Dialogul trebuie să aibă un scop, iar pentru noi scopul este de a ajunge la denuclearizarea Peninsulei Coreea şi într-un mod paşnic”, a subliniat Guterres.

Întrebat dacă ar dori să-l întâlnească pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, secretarul general al ONU a replicat că „întâlnirile nu au rost decât dacă au o raţiune de a fi”. „Sunt gata să merg oriunde, oricând dacă este util, dar nu (…) doar ca să mă aflu în faţa camerelor de televiziune”, a adăugat Antonio Guterres, precizând: „Suntem disponibili, dar nu putem servi ca mediatori decât dacă amândouă părţile acceptă medierea”.