Zaman Romania

Consultări la vârf în Germania dar care vor avea impact la nivelul întregii Uniuni Europene

Blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel şi Partidul Social-Democrat (SPD) au decis adoptarea unei ‘silenzio stampa’ în perioada discuţiilor exploratorii de săptămâna viitoare cu privire la formarea unei ‘mari coaliţii’ de guvernare la Berlin, relatează joi publicaţia germană Der Spiegel, citată de Reuters.

O coaliţie formată din Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) şi social-democraţi este cea mai bună şansă pentru Merkel de a obţine al patrulea mandat de cancelar.

Liderul CSU Horst Seehofer, unul dintre potenţialii membri ai coaliţiei

Eşecul  negocierilor anterioare  a fost pus în mare parte pe seama scurgerilor de informaţii dinspre politicieni, ceea ce a subminat încrederea între potenţialii parteneri de guvernare.
Angela Merkel, liderul CSU Horst Seehofer şi liderul SPD Martin Schulz au convenit că negociatorii formaţiunilor lor nu vor avea voie să acorde interviuri sau să apară în emisiuni televizate în timpul discuţiilor preliminare. Conservatorii şi social-democraţii au decis să nu facă niciun fel de estimări în presă cu privire la rezultatul discuţiilor, pentru ca încrederea între negociatori să nu fie afectată.

Discuţiile exploratorii urmează să înceapă duminică, 7 ianuarie, şi ar putea duce la negocieri oficiale privind o ‘mare coaliţie’ în câteva săptămâni. În luna decembrie, Merkel, Seehofer, Schulz şi liderii grupurilor parlamentare conservator şi social-democrat au convenit cele 15 domenii, printre care finanţele, economia, energia, familia şi migraţia, care vor fi abordate în timpul discuţiilor de săptămâna viitoare.

După ce a părăsit o poziţie imăortantă la nivelul înalt al UE, martin Schulz încearcă să intre în coaliţia care va conduce Germania .

Conservatorii şi social-democraţii au participat la ‘marea coaliţie’ după alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anunţat imediat după scrutinul din septembrie anul trecut că trece în opoziţie, ca urmare a celei mai grave înfrângeri electorale din perioada postbelică.