Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, luni, că România va participa activ la orice proiect de întărire a unității Uniunii Europene și va rămâne un promotor ferm al demersurilor de coeziune și eliminare a decalajelor în cadrul UE.
Referindu-se la preluarea de către București a președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, ministrul a remarcat că acest moment va fi „un test de maturitate”
„România a căutat să demonstreze în toți acești ani că este un partener credibil și dedicat eforturilor europene, un partener care dorește și este în măsură să susțină demersurile de consolidare a proiectului european. Sunt conștientă de eforturile pe care le avem încă de făcut pentru a ne îndeplini întru totul responsabilitățile ce revin unei țări de peste 20 de milioane de locuitori”, a afirmat Birchall, în cadrul unei conferințe organizate la sediul Ministerului Afacerilor Externe.
Ea a evocat sondajele de opinie realizate la nivel european, arătând că încrederea românilor în UE s-a situat constant peste media europeană.
„Avem obligația să nu îi dezamăgim pe cei care cred în proiectul european și să îi convingem pe cei dezamăgiți că nu există alternativă la Uniunea Europeană. Dar acest lucru se poate face numai printr-o guvernare responsabilă, prin ameliorarea competitivității economice, prin îmbunătățirea șanselor pentru cei tineri, prin reducerea șomajului, prin măsuri care să îi facă pe cetățenii noștri să se simtă în siguranță, prin creșterea puterii de cumpărare, cu alte cuvinte prin măsuri concrete și mai puține lozinci. Niciun proiect politic, mai ales o construcție supranațională cum este Uniunea Europeană, nu poate avea succes pe termen lung fără legitimitatea în rândul statelor și societăților care o compun”, a subliniat ministrul.
„România va acționa de o manieră imparțială și constructivă, pentru a identifica soluții consensuale pe dosarele care se vor afla pe agenda sa. Viziunea care trebuie să definească acțiunea noastră pe toate aceste ‘șantiere de lucru’ trebuie să fie una pragmatică, echilibrată și cu deschidere către identificarea de soluții comune în fața provocărilor comune. Nu trebuie să uităm că, în ultimă instanță, destinatarii principali ai politicilor, proiectelor și ideilor aflate în dezbatere sunt cetățenii europeni”, a susținut Ana Birchall.