Zaman Romania

Condamnat la 1 an și 7 luni de închisoare, pentru două like-uri pe Facebook cu 5 ani în urmă

Cea de-a 11-a Înaltă Curte Penală Diyarbakir a condamnat o persoană la un an și șapte luni de închisoare, pentru că ar fi făcut propagandă pentru o organizație teroristă.

Instanța însă a văzut un element de încriminare chiar în postările făcute pe Facebook de aceeași persoană, împotriva operațiunii din Afrin.

Avocatul inculpatului a reacționat la verdictul dat, spunând: „ În nici un sistem democratic aprecierea unei postări de Facebook nu e considerată ca un element de infracțiune. Sistemul judiciar adoptă decizii care nu respectă criteriile legale de predictibilitate în cazul infracțiunilor de propagandă și îi fac pe cetățeni să sufere.”

Anul trecut a fost deschis dosar penal e numele lui Aziz Turay domiciliat în Diyarbakir, sub acuzația de propagandă teroristă” deoarece a protestat împotriva operațiunilor din Afrin prin postări pe rețelele de socializare   În rechizitoriul procurorului s-a susținut că distribuirile lui Turay pe social media și aprecierea a două fotografii constituie o infracțiune de propagandă.

La sfârșitul procesului instanța l-a condamnat pe Turay la 1 an și şapte luni și 22 de zile de închisoare, hotarârea va fi revocată cu condiția ca în  termen 5 ani de zile să nu se  comită o infracțiune.