Dacă nu redefinim conceptul de bibliotecă în România, în condițiile în care la nivel mondial se vorbește despre big data sau smart communities, atunci aceasta va rămâne la stadiul de muzeu, a declarat, marți, în cadrul dezbaterii Golden Telecom Day, organizată de publicația Comunicații Mobile, Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Carol I”.
„Noi toți vorbim despre același lucru, dar în general nu știm despre ce vorbim, în România. În lumea întreagă, nu se mai vorbește în privința bibliotecilor în termeni de depozite, ci de big data, smart communities. Dacă nu redefinim conceptul de bibliotecă în România, atunci ea va rămâne la stadiul de muzeu. Bibliotecile din România trebuie să-și modernizeze serviciile, să promoveze noi servicii electronice și de comunicație. Provocarea mea a fost să asigur la accesul la cât mai multe baze de date, în comparație cu celelalte biblioteci. Consider că bazele științifice sunt cele mai importante pentru cercetare”, a afirmat Rădoi.
Potrivit directorului general al BCU, până în finele lunii ianuarie 2017 va fi implementat cu ajutorul unor parteneri sud-coreeni un proiect pilot dedicat bibliotecii digitale.
„La ora actuală, pe agenda parteneriatului pe care ICI îl are cu Republica Coreea a fost trecut și un proiect dedicat Digital Library. Pe 14 noiembrie, cu ocazia Koreean — Romanian ICT Day, s-a demarat implementarea unui proiect-pilot pentru bibliotecă digitală. Suntem în faza în care, până la finele lunii ianuarie 2017, vom implementa acest proiect-pilot. Acest proiect are capacitatea să integreze la nivel național un catalog online sau feed de știri, youtube etc. Este un proiect versatil. Partenerii coreeni vor veni în România, undeva în luna februarie, pentru a face o serie de cursuri cu partenerii români pentru a putea customiza mai târziu un proiect care să digitalizeze zeci de mii de obiecte digitale”, a explicat Mireille Rădoi.