Zaman Romania

Complexele probleme ale geriatriei

Academician Ana Aslan 1897-1988 a fost un medic român specialist în gerontologie, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 - 1988).

În ţara care a dat-o lumii pe una dintre pionierele geriatriei, dr. Ana Aslan, cercetător şi savant care a pus bazele acesteui domeniu, iată că geriatria mai are încă ceva de spus. Se ştie despre Ana Aslan că a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu GerovitalTitoCharles de GaulleHrusciovJ.F. KennedyIndira GandhiImelda MarcosMarlene DietrichKonrad AdenauerCharlie ChaplinKirk DouglasSalvador Dali. Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980.

Directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală, Ileana Mihaela Botezat Antonescu, a spus că în România accesul la diagnostic în cazul persoanelor care sunt bănuite de a avea o deteriorare cognitivă este relativ facil.

Astăzi specialiştii din geriatriei duc mai departe eforturile marii savante . Sănătatea mintală e una din preocupările lor. Cam una din zece persoane de peste 65 de ani suferă de o anumită formă de demenţă, a declarat joi preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, Gabriel Prada.

„Peste 65 de ani cam una din zece persoane suferă de o anumită formă de demenţă, ajungând ca la peste 85 de ani circa jumătate dintre persoanele vârstnice să sufere de o astfel de problemă”, a afirmat Prada, într-o conferinţă de presă;este foarte important să fie descoperite din timp aceste probleme, pentru a se putea interveni.

Gabriel Prada a arătat că este foarte importantă înfiinţarea reţelei de geriatrie la nivel naţional, pentru că aceasta va putea schimba modul de abordare a problematicii pacientului.

„Acum avem o abordare de tip pasiv. Sistemul de sănătate aşteaptă ca pacientul, când se simte rău între ghilimele, să se prezinte la consultul medical. Se pierd foarte mulţi pacienţi în faze incipiente de boală. Această reţea de geriatrie, cum a conceput-o şi doamna profesor Ana Aslan, avea rol profilactic în primul rând, adică să evalueze screening persoanele în vârstă pentru a identifica problemele, inclusiv cele legate de fragilitate, şi a sugera intervenţii într-o echipă multidisciplinară”, a susţinut Gabriel Prada.

Depresia ca tulburare psihică reprezintă un factor de vulnerabilitate pentru instalarea demenţei.”Depistând, putem şi interveni probabil cu o anumită eficienţă”

„Din păcate, vă spun din experienţă personală, multe cazuri vin la prima diagnosticare pur şi simplu pentru a obţine certificatul de handicap, indemnizaţia de handicap. Familia solicită certificatul şi nu se preocupă de ce să mai facă, cum să mai abordeze, cum să fie consiliată. Accesul la diagnostic, accesul la tratament este facil, medicamentele sunt la preţuri mici, sunt compensate integral. Perioada post diagnostic – aici intervin dificultăţile”, a menţionat ea.