Zaman Romania

Cluj Napoca nu stă degeaba. Pentru un Cluj multicultural

Mişcarea Musai-Muszai, un grup care luptă pentru un Cluj intercultural, i-a trimis o scrisoare deschisă primarului Emil Boc, în care cere din nou amplasarea plăcuţelor multilingve la intrările în oraş. Reprezentanţii mişcării spun că, dacă municipiul nu va fi desemnat luna viitoare Capitală Culturală Europeană 2021, de vină va fi „orgoliul şi rigiditate” primarului.

„Ne temem că Dumneavoastră, pur și simplu dintr-o înverșunare împotriva tăblițelor multilingve, puneți în pericol succesul proiectului de Capitală Culturală Europeană – în timp ce este cunoscut faptul că atât comunitatea română, cât și cea maghiară consideră că amplasarea tăblițelor multilingve sau trilingve ar fi un lucru firesc și normal”, se arată în comunicatul postat vineri pe Facebook.

De altfel, un sondaj de opinie realizat de Casa de Cercetări Sociologice Transilvania la comanda ZIUA de CLUJ, dat publicităţii la începutul săptămânii, arată că peste 40% dintre respondeţi sunt de acord cu instalarea plăcuţelor multilingve la intrările în oraş şi doar 24% se opun acestui demers.

Musai-muszaj mai dezvăluie în scrisoare că, pe data de 5 septembrie, Emil Boc se va prezenta ca pârât în instanță, în procesului intentat de asociația Minority Rights, care solicită amplasarea tăblițelor multilingve.Iată scrisoarea deschisă:”Stimate Domnule Primar!

Cu ocazia sărbătoririi a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, bucuria noastră este dublă: pe lângă sărbătoarea orașului, ne despart doar câțiva pași de la câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În ultimii 6 ani, în aproape două mandate de primar, o mulțime de experți, instituții, oameni de afaceri, biserici românești și maghiare, maghiari, români, romi, dar și noi, membrii grupului de activiști Musai-Muszáj am susținut candidatura orașului pentru câștigarea acestui titlu.Considerăm că orașul nostru are un loc pe harta culturală a Europei. Credem că clujenii pot face față problemelor lor reale, și că putem deveni un exemplu de urmat și pentru alte orașe din Europa.

Stimate Domnule Primar, luând în considerare numărul celor care s-au alăturat mișcării noastre și numărul criticilor formulate de noi în ultimii 2 ani, putem afirma că noi suntem cei mai consistenți critici ai Dumneavoastră. De mai considerăm și că suntem în aceeași barcă. În ultimele zile am studiat proiectele orașelor care candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii (Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și București). Considerăm că orașul Clujul are o șansă reală pentru câștigarea titlului. Totuși, credem că este datoria noastră să ne exprimăm îngrijorarea față de soarta proiectului, deoarece câștigarea acestui titlu este pusă în pericol.(…)

Ne temem că Dumneavoastră, pur și simplu dintr-o înverșunare împotriva tăblițelor multilingve, puneți în pericol succesul proiectului de Capitală Culturală Europeană – în timp ce este cunoscut faptul că atât comunitatea română, cât și cea maghiară consideră că amplasarea tăblițelor multilingve sau trilingve ar fi un lucru firesc și normal (să nu vorbim de faptul că legea consideră că ar fi obligatoriu).

Am regreta, dacă după șase ani de muncă, orașul ar rata această oportunitate unică din cauza orgoliului și a rigidității Dumneavoastră.

Dorim să evidențiem faptul că:

Juriul care va vizita Clujul la începutul lunii septemberie, nu va putea fi indus în eroare de promisiunea amplasării totemurile multilingve, considerând faptul că acestea ar fi trebuit amplasate în 2015, ele ne-existând nici acum, în toamna anului 2016.