Zaman Romania

Turcia, țara cu cel mai mic scor din Europa în privința libertăților pe internet: Freedom House

Turcia, unde autoritățile cenzurează frecvent conținutul online și hărțuiesc persoane pentru postările lor pe rețelele de socializare, a fost clasată ca țară cu cel mai mic scor din Europa pentru libertăți online, potrivit unui raport al Freedom House din Washington.

Freedom House a lansat raportul „Freedom on the Net 2024” cu subtitlul „Lupta pentru încredere online”. Raportul acoperă perioada din iunie 2023 până în mai 2024.

Turcia are un scor de 31 din 100 de puncte, cu scoruri bazate pe o scară de la 0 (cel mai puțin liber) la 100 (cel mai liber). Celelalte două țări din Europa cu cele mai mici scoruri sunt Ungaria cu un scor de 69 și Serbia cu 70.

Libertatea în Turcia

Scorul Turciei în indicele 2024 este puțin mai bun decât scorul său în indicele 2023, care a fost de 30, totuși insuficient pentru a salva țara de pe lista țărilor „nelibere”.

Gürkan Özturan, raportorul pentru Turcia de la Freedom House, a asociat ușoară îmbunătățire a scorului Turciei cu absența unui dezastru natural care a devastat infrastructura țării, ca în anii înainte, remarcând totodată că libertatea internetului rămâne încă amenințată în Turcia.

Acces restricționat după cutremur

Turcia a fost zguduită de două cutremure puternice în februarie 2023, care au ucis peste 53.000 de oameni și au provocat devastări masive în peste o duzină de provincii din sudul și sud-estul țării.

Autoritățile turce au restricționat accesul la unele platforme de social media în urma dezastrului sub pretextul de a preveni răspândirea dezinformarii.

Cenzura online în timpul alegerilor din 2023

Özturan a declarat că multe încălcări ale drepturilor online au avut loc în timpul procesului care a condus la alegerile prezidențiale și parlamentare din mai 2023 și ulterior, inclusiv blocarea accesului la site-uri de știri, platforme digitale și alt conținut online.

Cu o zi înainte de alegerile din 14 mai, X a anunțat că restricționează accesul în Turcia anumitor deținători de conturi pentru a se asigura că platforma „rămâne disponibilă pentru poporul Turciei”.

Özturan a spus că Turcia „a dat un exemplu prost pentru restul lumii” remarcându-se cu exemple negative în toate cele cinci categorii de blocare arbitrară a accesului, blocarea rețelelor sociale și a comunicării, blocarea accesului la știri și arestări și atacuri fizice asupra utilizatorilor.

„Legea dezinformarii”

Mii de oameni se confruntă cu anchete, urmăriți penal și condamnați la închisoare în Turcia pentru că și-au exprimat opiniile, neapreciate de guvern, pe platformele de socializare.

Între timp, o lege a presei, cunoscută sub numele de „legea dezinformarii”, adoptată de parlamentul turc în octombrie 2022 este, de asemenea, văzută ca contribuind la scăderea libertăților pe internet în țară, deoarece reporterii și utilizatorii rețelelor sociale ar putea fi condamnați la închisoare până la trei ani pentru răspândirea „știrilor false”.

Islanda, cea mai liberă țară

Islanda, Estonia și Țările de Jos, pe de altă parte, sunt țările cu cel mai mare punctaj din Europa.

Raportul acoperă 72 de țări din șase regiuni din întreaga lume, care au fost alese pentru a ilustra îmbunătățirea și declinul libertății pe internet într-o varietate de sisteme politice.

Evaluările sunt determinate printr-o examinare a trei categorii mari: obstacole în calea accesului, limite ale conținutului și încălcarea drepturilor utilizatorilor.

Cercetările efectuate de Freedom House au arătat, de asemenea, că libertatea globală a internetului a scăzut pentru al 14-lea an și că 41 de guverne au blocat conținut online, 56 de guverne au arestat utilizatori pentru exprimare online și utilizatorii s-au confruntat cu violență de represalii într-un nivel record de 43 de țări.