Zaman Romania

Centrul Dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale (CDPBII) Constanţa

În cadrul evenimentului, găzduit în sala de conferinţe a SCJU, prof. dr. Eugen Dumitru, coordonatorul Compartimentului de Gastroenterologie şi Endoscopie Digestivă al spitalului, a declarat că în cadrul noii facilităţi pacienţilor li se va acorda tratament şi îngrijire, prin prisma unei abordări multidisciplinare, integrate, centrată pe pacient.

Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) au inaugurat marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Constanţa, cel de-al treilea centru naţional de excelenţă dedicat acestor afecţiuni specifice.

Preşedinta ASPIIR, Isabella Grosu, a afirmat că centrul de la Constanţa, asemeni celorlalte două deschise anul trecut la Bucureşti şi Cluj-Napoca, acordă pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale tot sprijinul necesar, printr-o singură vizită, într-un singur loc, ceea ce poate face diferenţa în evoluţia bolii.

„Prin Centrul Dedicat Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Intestinale (CDPBII) Constanţa vom oferi pacienţilor acces la cel mai bun standard de diagnostic, tratament şi îngrijire, printr-o abordare multidisciplinară, integrată, centrată pe pacient. Pacienţii care suferă de afecţiuni precum boala Crohn (BC) şi rectocolita ulcero-hemoragică (RCUH) au nevoi foarte complexe, care diferă în funcţie de stadiul şi momentul de diagnostic al bolii, vârstă sau starea generală de sănătate. În cadrul centrelor dedicate, pacienţii cu boli inflamatorii intestinale primesc servicii medicale personalizate, ce ţin cont de aceste nevoi şi care sunt adaptate permanent în funcţie de răspunsul pacientului la tratament şi de evoluţia lui. Mai mult decât atât, la îngrijirea pacientului contribuie echipe multidisciplinare, care stabilesc împreună terapia fiecărui pacient şi planul de îngrijire al acestuia”, a declarat Prof. Dumitru.Apoi, fiecare pacient beneficiază de o îngrijire personalizată, este informat permanent cu privire la deciziile medicale care-l privesc şi are acces la consiliere psihologică şi pe partea de nutriţie. Pentru pacientul care suferă de BII, o boală invalidantă, cu un impact major asupra vieţii personale, profesionale şi de familie, faptul că poate beneficia de tot sprijinul necesar, printr-o singură vizită, într-un singur loc, este un aspect deosebit de important, care poate face diferenţa în evoluţia bolii”, a declarat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR.

Centrul dedicat pacienţilor cu BII deschis la SCJU Constanţa dispune de o unitate ambulatorie destinată monitorizării şi tratamentului, o unitate de spitalizare de zi şi o unitate de spitalizare continuă, alături de aparatură şi tehnică endoscopică, imagistică şi chirurgicală de ultimă oră.

Evenimentul a inclus şi o sesiune de dezbateri pe teme specifice în legătură cu formarea şi acreditarea de centre dedicate îngrijirii pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, îngrijirea centrată pe pacient, importanţa controlului bolii pe termen lung şi optimizarea monitorizării, creşterea calităţii vieţii, reducerea „poverii” bolii (costuri directe şi indirecte legate de boală).

În cadrul centrului lucrează echipe multidisciplinare formate din gastroenterolog, anatomopatolog, chirurg, imagist, psiholog, pediatru, asistente specializate, cu competenţe în nutriţie.
Pacienţii vor beneficia de consilieri pe probleme de nutriţie, de sprijin psihologic şi de educaţie continuă pentru ei şi familia lor, pentru o mai bună înţelegere a bolii şi un management mai eficient al acesteia.