Zaman Romania

CEDO a decis eliberarea filantropului turc, Osman Kavala

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)  a cerut eliberarea filantropului turc, Osman Kavala, aflat în închisoare de 770 de zile, sub acuzația de încercare de răstunare a guvernului, potrivit comunicatului emis, marți.

CEDO a decis că Osman Kavala trebuie eliberat imediat, constatând încălcări ale articolului 5/1 legat de dreptul la siguranță și libertate a indivizilor și articolul 5/4 care prevede că persoanaa arestată trebuie să fie informată, în cel mai scurt termen asupra motivelor arestării sale şi asupra oricărei acuzaţii aduse împotriva sa.

Kavala a fost arestat pe 18 octombrie 2017 și acuzat de încercarea de răsturnare a ordinului constituțional, prin intermediul protestelor naționale din Parcul Gezi din 2013.

Kavala și-a depus cererea de apel în 2018, argumentând că drepturile sale au fost încălcate, deoarece detenția a fost ilegală, iar el a fost luat în arest fără o hotărâre judecătorească.

Guvernul spune că activistul pentru drepturile omului Kavala, singurul suspect al cazului care rămâne în închisoare, a fost conspiratorul principal din spatele protestelor și că a folosit organizația sa non-profit și de cultură, Anadolu Kültür, pentru a sponsoriza protestele.

Peste doua milioane de oameni au participat la manifestații Gezi în aproape toate provinciile Turciei.