Castelul Corvinilor din Hunedoara a reprezentat subiectul principal pentru 12 tineri artiști din țară care au participat, timp de cinci zile, la atelierul de artă digitală ‘Poveștile monumentelor’, desfășurat în curtea și sălile monumentului istoric, creațiile realizate de ei, pe parcursul acestei săptămâni, urmând să fie expuse într-o sală a monumentului istoric la jumătatea lunii octombrie.
Tinerii au fotografiat, filmat și înregistrat sunete din castel și din preajma acestuia, în încercarea de a reda cât mai interesant atmosfera pe care o poate întâlni acolo un turist pasionat de istorie și frumos.
‘În cadrul acestui atelier de artă digitală am avut un grup de tineri artiști, din toată țara, care, vreme de o săptămână, sub coordonarea regizorului și fotografului Alexandru Ranta, au lucrat în cadrul castelului, au realizat materiale foto, video și sunet. Artiștii au fost provocați să vină cu o perspectivă personală asupra modului în care publicul poate interacționa cu acest castel.
Fotografiile, clipurile video sau montajele de sunet vor mai fi prelucrate de tinerii artiști în următoarele săptămâni, ideile acestora fiind dintre cele mai interesante.
‘Am ales să fac o prezentare sonoră a castelului, prin cei doi muzicieni care își desfășoară activitatea în muzeu. Fiecare dintre ei a încercat să prezinte muzica prin instrumente ca vibrafonul, mandolina sau lăuta. Sunt piese muzicale de secol XV, care se interpretau la petreceri, pe care dansau domnițele Am încercat să captăm cât mai bine acustica fiecărei încăperi, pentru ca vizitatorii să-și poată face o idee despre modul în care sună muzica în acest castel’, a explicat studentul Răzvan Sălășan. Atelierul de artă digitală face parte din proiectul de cooperare europeană ‘Digital Arts and Storytelling for Heritage Audience Development’ (DARTS). Proiectul urmărește să creeze povești despre clădiri monumente istorice din Europa, despre personajele istorice și evenimentele legate de acestea, să le comunice în moduri creative folosind arta digitală și arta de a spune povești.
Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Europa Creativă, și de Administrația Fondului Cultural Național.Agerpres