Zaman Romania

Caraş Severin :Pagini de istorie. Memoria generalului Dragalina . Amintirea unui erou.

„A fost o zi memorabilă, o sărbătoare care trebuie implementată în inima caransebeșenilor și a românilor, iar astăzi a fost făcut unul din primii pași în acest sens, pentru că, oriunde am merge în România, dăm peste memoria generalului Dragalina. Dacă ajungem într-un sat din județul Călărași, pe Valea Jiului, unde dăinuiește o cruce în memoria sa, dacă ajungem la Oravița, unde un renumit liceu îi poartă numele sau în diverse locuri unde s-au ridicat statui în memoria sa, generalul Dragalina este printre noi, viu, și astăzi. Cred că aici, la Caransebeș, unde s-a născut, poate reînvia flacăra patriotismului românesc, care, din păcate, în ultimul timp, se duce în desuetudine.

 Generalul Ioan Dragalina este un bănățean care și-a dat demisia din Armata austro-ungară și s-a înrolat în Armata Română, pentru că a îndrăznit să creadă într-un vis, un vis numit România Mare. Noi, cu toții, astăzi, avem obligația și suntem datori să păstrăm o Românie puternică, mândră și suverană”, a subliniat Silviu Hurduzeu.

A fi patriot înseamnă, deopotrivă, a-ți iubi locul unde te-ai născut, iar aici, la Caransebeș s-a născut generalul Dragalina, familia pe care o iubești și să nu uităm dragostea de țară. Acest lucru poate să ni-l spună atât memoria generalului Dragalina, cât și brava Armată Română care își face datoria în teatrele de operațiuni ale NATO”, a declarat președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Ion Mocioalcă, prezent la comemorare.

Manifestările au fost organizate de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, alături de Consiliul Județean Caraș-Severin, și au cuprins simpozionul „Omagiul eroului național Ioan Dragalina la 100 de ani de la trecerea în eternitate” și vernisajul expoziției „General Ioan Dragalina”, unde au fost prezentate documente originale ce aparțin reputatului istoric caransebeșean, col. (r) Liviu Groza.

 „În plus, în fața statuii generalului Ioan Dragalina, am comemorat 100 de ani de la trecerea în neființă a eroului Primului Război Mondial. Caransebeșul avea această obligație, iar Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din municipiu a organizat un simpozion, un parastas la Episcopia Caransebeșului, precum și o festivitate, prin care Armata a adus onorul”, a precizat directorul muzeului caransebeșan, Adrian Ardeț.

„A fost un moment emoționant pentru noi, caransebeșenii, și mă bucur că, deși vremea nu a ținut cu noi, au fost mulți oameni prezenți la acest eveniment. Sunt deosebit de onorat pentru faptul că, acum, la comemorarea unui secol de la moartea generalului Dragalina, o moarte eroică, ce a survenit în urma unor răni de pe front, am reușit să organizăm, la Caransebeș, un astfel de eveniment.

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a găzduit vernisajul expoziţiei de fotografii şi documente dedicată împlinirii a 100 de ani de la moartea primului general roman care s-a jertfit pentru ţară în Primul Război Mondial, Generalul Ioan Dragalina, eroul care a văzut lumina zilei la Caransebeş.

 La acţiunea organizată de Muzeul Judeţean din Reşiţa, în colaborare cu Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, cu sediul la Caransebeş, au luat parte conducători ai unor instituţii descentralizate din oraşul reşedinţă de judeţ, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului Afacerilor Interne, cadre didactice şi un mare număr de elevi de la liceele reşiţene. Expoziţia conţine un procent mare de reproduceri ale unor fotografii, dar şi ale unor documente legate de generalii Ioan Dragalina şi David Praporgescu.

În discursul său, Dumitru Ţeicu, directorul muzeului reşiţean, a vorbit despre seria de manifestări dedicate primei conflagraţii mondiale, război care a generat modificări profunde în geografia Europei.

„Generalul Ioan Dragalina a fost un mare caracter. Fiindcă, în acele vremuri tulburi, în general ofiţerii superiori căutau să se îmbogăţească de pe urma războiului. Generalul Dragalina a murit sărac, dar demn. Oameni de mare caracter au fost şi politicienii din vremea sa – Ion I.C. Brătianu sau Vintilă Brătianu –, pentru că dincolo de interesele personale au pus interesele de stat. Cel mai frumos elogiu care i-a putut fi adus Generalului Dragalina au fost cuvintele lui Nicolae Iorga, atunci când, pe afetul de tun, rămăşiţele pământeşti ale eroului erau duse la cimitir:reper24.ro.