Zaman Romania

Astana 2017-oportunităţi pentru toţi

Găzduirea unei expoziții internaționale va accelera tranziția Kazahstanului spre o economie modernă și sustenabilă și, de asemenea, va avea un efect pozitiv pentru țările din întreaga lume care vor să facă trecerea la o economie verde, a declarat ministrul de Externe din Kazahstan, Kairat Abdrakhmanov, informează portalul Euractiv.Kairat Abdrakhmanov ile ilgili görsel sonucu

„Energia regenerabilă este o parte vitală a răspunsului la provocarea de a susține creșterea economică, crearea de noi locuri de muncă și creșterea standardelor de viață, protejând în același timp planeta pentru generațiile viitoare”, a declarat Kairat Abdrakhmanov, referitor la tema „Energia viitorului”, aleasă pentru Expoziția Internațională EXPO Astana 2017.

Oficialul kazah a subliniat că de la început zona aleasă pentru construirea EXPO a fost dezvoltată în așa fel încât să ofere o moștenire utilă și pozitivă pentru Kazahstan.

„În septembrie, atunci când EXPO 2017 își va închide porțile, clădirile și infrastructura vor fi folosite pentru a stimula modernizarea economiei, iar beneficiile vor depăși cu mult costurile”, a spus Abdrakhmanov.

Potrivit acestuia, pavilioanele naționale vor fi convertite în laboratoare științifice, iar zona va găzdui, de asemenea, un centru internațional pentru tehnologii și investiții verzi, precum și un nou centru financiar internațional, o inițiativă care va atrage capital pentru dezvoltarea Kazahstanului și a regiunii Asiei Centrale.

De asemenea, pe lângă pavilioanele expoziționale, Astana a dobândit în urma EXPO 2017 și o infrastructură urbană extinsă, incluzând un nou terminal modern la aeroportul din Astana, cea mai mare gară din regiune și un sistem public de transport modernizat. În plus, EXPO a stimulat construcțiile de locuințe, birouri și hoteluri din capitala Kazahstanului.

Ministrul de Externe din Kazahstan este de părere că EXPO 2017 va stimula industria turistică a țării. Găzduirea unui mare eveniment internațional care simbolizează cooperarea internaționale și progresele tehnologice va permite Kazahstanului să devină o destinație turistică importantă.