Zaman Romania

ARHIVA UNUI RENUMIT REGIZOR GREC DISTRUSĂ ÎN INCENDIUL DIN GRECIA

Arhiva personală a regizorului grec Theo Angelopoulos, premiat la Cannes, a fost transformată în cenuşă în urma incendiului de vegetaţie care a devastat mai multe regiuni din apropiere de Atena, a anunţat văduva cineastului.

”Casa a fost complet distrusă. Cărţile soţului meu au fost arse. Corespondenţa lui cu oameni importanţi, toate volumele pe care autorii i le-au dedicat se aflau aici”, a declarat Phoebe Economopoulos pentru site-ul local de ştiri in-gr.

Economopoulos a subliniat că nu au fost auzite sirene sau alarme care să îi avertizeze pe locuitori să evacueze zona.

Considerat unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai cinematografiei contemporane europene, Angelopoulos a decedat în ianuarie 2012 după ce a fost accidentat de o motocicletă în Atena, în timpul filmărilor la o producţie despre criza financiară care a zguduit Grecia.

Opera lui Angelopoulos, printre care se numără filmele ”O thiasos”, ”Landscape in the Mist” şi ”Eternity and a Day”, recompensat cu premiul Palme d’Or, a fost caracterizată de scene lente, lungi şi poetice, şi de o mare sensibilitate, notează sursa citată.Cel mai devastator incendiu care a avut loc în ultimele decenii în Grecia a izbucnit luni şi a lăsat în urmă cel puţin 81 de morţi şi sute de locuinţe distruse complet, conform estimărilor autorităţilor.